Uiteindelijk is het aan vice-president Mike Pence om zijn baas Donald Trump voor zijn kop te stoten en hem te elimineren als president. Hij moet daarbij zijn eigen politieke belangen afwegen om zijn kansen op een presidentschap in 2024 niet in lucht op te laten gaan. Het is de vraag in hoeverre hij gaat zwichten voor de druk, die op het ogenblik op hem wordt uitgeoefend.

STEUN RO

De teller op de petitiepagina van Change org. loopt razendsnel op om Mike Pence te bewegen nu actie tegen zijn president te ondernemen en gehoor te geven aan het 25ste amendement als reactie op de bestorming van het gebouw van het Capitool.

Daarmee moet een eind komen aan de carrière van de meest leugenachtige president die de Verenigde Staten ooit heeft gekend. Hoewel een hoop aanhangers van Trump vindt dat die leugens, zoals het stelen van de verkiezingsuitslag, op waarheid berusten.

De petitie die alrap naar de tweehonderdduizend ondertekenaars doorschiet, gaat ervan uit dat de ‘binnenlandse terroristische aanslag’ op het gebouw van het Capitool op 6 januari 2021, is veroorzaakt door de ‘opruiende woorden van Donald Trump en Rudolph Guiliani’ tijdens een bijeenkomst eerder die dag.

Trump droeg zijn volgelingen op om naar het Capitool te marcheren, rekening houdend met Rudy’s ‘Trial by Combat’-opmerking wat neerkomt op het ongedaan maken van de verkiezingsuitslag, die in het voordeel van Joe Biden uitviel, te vernietigen door het gevecht aan te gaan.

Volgens initiatiefnemer Andrew Ashley is de nasleep van de schade als gevolg van de inbreuk  nog onbekend. ‘Wat er op dit moment moet gebeuren is een petitie om het 25e amendement van kracht te laten worden. Dit amendement kan geactiveerd worden door de vice-president en het kabinet om een ​​macht te verwijderen, die ongeschikt is geworden om te leiden.’

Hij meent dat tijdens de bestorming de Verenigde Staten zich van zijn ergste kant heeft laten zien en de geschiedschrijvers daar niet omheen kunnen gaan. De aanval kostte het leven aan vier burgers, meerdere wetshandhavers raakten gewond. De beveiliging van het Capitool bleek zo lek als een mandje te zijn geweest. Dat zou anders zijn geweest als er een demonstratie was geweest van ‘Black Lives Matter’.

‘Het hoefde niet te gebeuren, onze democratie had deze uitdaging niet nodig’, aldus Ashley.

(Update) Oud-Groninger Richard van Gelder die naar Las Vegas is verhuisd, laat zijn verontwaardiging gelden op Facebook. Hij noemt het gebeuren een ‘triest schouwspel’. Hij had nooit verwacht dat Amerikanen zo voor de gek gehouden zouden worden en tot fascisten zouden worden meegesleurd door een nepfiguur als Trump, die niets met hen gemeen heeft.

‘Toen we opgroeiden in Europa, leerden we als schoolkinderen over de wreedheden van de Tweede Wereldoorlog en het politieke klimaat dat eraan voorafging. We kregen altijd de vraag: Wat zou je hebben gedaan? Zou je Hitler hebben gevolgd? Dit gedrag, de aanval op de waarheid, de wijzende vingers, de overdrijving, het oké maken om niet kritisch te zijn over je eigen gedachten en gedrag, dit is Duitsland in de jaren dertig helemaal opnieuw, duidelijk en eenvoudig.

Voor alle Republikeinen die dit toelaten: Ik hoop dat je van je lagere belastingen houdt! Nu komt het keerpunt: Zijn jullie als Republikeinse Amerikanen, met jullie conservatieve waarden, van plan dit gedrag te vergoeilijken, zodat het zich uitbreidt en later erger wordt?  Of ga je terug naar je roots?’

De Republikeinen zouden zich volgens Van Gelder moeten schamen. Vooral omdat de Republikeinse leden van het Congres nog steeds probeerden deze valse profeet, hun ‘kampioen’ aan het werk te houden, nadat ze weer aan het werk waren gegaan door te doen alsof de verkiezingsresultaten niet echt zijn.’

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -
jvg