Het is 15 jaar geleden dat de documentairemaker en fotograaf Johan van der Keuken overleed. Producent/ regisseur Pieter van Huijstee over zijn samenwerking met van der Keuken. Werken met de regisseur van films als Beppie, Bewogen Koper, Face Value en De Grote Vakantie noemt van Huijstee een verrijking van zijn leven.

STEUN RO

Pieter van Huijstee: “Als je een goede film maakt moet die door het scherm heenkomen. Hij moet gaan fonkelen. Net als de sterren in oude Hollywoodfilms, die hadden ook speciale eyelights om hun ogen te laten stralen. Een goede film heeft meerdere dimensies. De Indonesische schrijver Pramoedya Ananta Toer zegt: als ik een boek schrijf is er één boek, heb ik een miljoen lezers dan zijn er al evenzoveel boeken. Dat geldt ook voor film, het gaat over de kijkervaring, een film kan een mythisch niveau krijgen, het moet de tijd krijgen te groeien. Beyond Sleep gebaseerd op de roman ‘Nooit meer slapen’ van W.F. Hermans gemaakt door Boudewijn Koole is zo’n recent voorbeeld van een uitstekende film, waarover veel mensen in lovende zin zich uitlaten en die steeds meer bezoekers trekt. “

In een vorig gesprek vond van Huijstee dat er van een crisis sprake is in de auteurs fictie cinema. De bezoekers aantallen voor Nederlandse art house films, zijn dikwijls schrikbarend laag. Een paar voorbeelden ‘How to Describe a Cloud’ van David Verbeek trok 1637 kijkers, Brownian Movement van Nanouk Leopold 2600 en Goltzius and the Pelican van de in Nederland wonende Brit Peter Greenaway slechts 110 betalende bezoekers. Misschien heeft de filmmaker het contact met zijn publiek verloren, oppert Van Huijstee. Al moet hierbij worden aangetekend dat een film die veel publiek trekt, niet perse een goede film hoeft te zijn.

De documentaire doet het wat bezoekers aantallen betreft veel beter. Met als maar stijgende toeschouwers cijfers op het IDFA en veel kijkers voor films als A Family Affair van Tom Fassaert, een Oscar nominatie voor Those Who Feel the Fire Burning van Morgan Knibbe en meer dan 10.000 kijkers voor Jheronimus Bosch, Touched by the Devil van Pieter van Huystee.

Vluchtiger
Zijn er sinds de dood van Bert Haanstra, Joris Ivens en Johan van der Keuken nog documentairemakers van dat kaliber?

Jaap Mees is filmmaker en freelance journalist. Voltooide de School voor de Journalistiek in Tilburg en de Filmacademie in Londen (regie/scenario). Maakte diverse korte en lange films, met name documentaires. Sommigen zijn vertoond in internationale filmfestivals in o.a Dublin, Londen, New York, Washington, Sitges, Utrecht en Manchester. Schreef voor diverse filmsites zoals Talking Pictures, NFTVM site en het filmblad Skrien. Nu Reporters Online, Cultuurpers.nl en Blendle. Hij maakt ook opdrachtfilms voor musea en culturele instellingen.Zie website boven.