Zoals verwacht mag oud-Transaviapiloot Julio Poch (60) het vonnis van zijn proces in Buenos Aires niet in vrijheid afwachten. Een verzoek tot schorsing van zijn voorlopige hechtenis is door het Tribunaal op maandag afgewezen.

STEUN RO

Voor zijn Argentijnse advocaat Gerardo Ibáňez is het “geen verrassing”, meldt hij DNP. Al eerder heeft hij zware kritiek geuit op de Argentijnse rechtbank. Hij noemt de afwijzing geheel in deze lijn. “Het rechtssysteem klopt niet in Argentinië, dat is anders dan wat mensen in Nederland denken.”

Poch zelf was niet aanwezig op het tribunaal, maar in de gevangenis van Marcos Paz enkele uren rijden buiten de hoofdstad. Ibáňez: “Ik heb hem nog niet gesproken, maar ik weet zeker dat hij erg teleurgesteld zal zijn. Het proces duurt nog 2 tot 3 jaar en al die tijd moet hij wachten.”

Afgelopen week bepleitte Poch in een vijf uur durend betoog zijn onschuld.

Nonnen

De Nederlands/Argentijnse Poch staat sinds november vorig jaar terecht in een megaproces samen met 67 andere verdachten. Ze zouden betrokken zijn bij het martelen en verdwijnen van gevangenen in het marinedetentiecentrum Escuela de Mecánica de la Armada (ESMA) tijdens de dictatuur in de jaren zeventig. Voormalig marinepiloot Poch is aangeklaagd voor de moord op 27 mensen, waaronder twee Franse nonnen die op 14 december 1977 uit een vliegtuig zijn gegooid.

Humanitaire gronden

Poch vroeg om voorlopige vrijlating omdat hij al meer dan 3 jaar in voorarrest zit, sinds zijn arrestatie in het Spaanse Valencia in september 2009. Zijn verzoek werd ondersteund door minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken op 'humanitaire gronden'.

De rechtbank heeft het verzoek afgewezen uit angst voor precedentwerking. Als de rechtbank één verdachte zijn zin zou geven, dan zouden een groot deel van verdachten die nog niet zijn veroordeeld tot celstraf ook voorlopige vrijlating eisen. Ook is de ernst van de aanklacht te zwaar. Huisarrest, waarbij de verdachten hun woning niet mogen verlaten, wordt door advocaten van de nabestaanden en slachtoffers van de ESMA niet als een goed alternatief gezien. De ervaring leert dat verdachten deze straf niet serieus nemen. Verdachten van misdaden tegen de menselijkheid met huisarrest worden regelmatig gespot in restaurants van Buenos Aires.

Poch blijft dus in de gevangenis van Marcos Paz, enkele uren rijden buiten de hoofdstad, Blok Modula 4, paviljoen 6, zware gevallen. Een van de beste bewaakte gevangenissen van het land.

Eerder meldde DNP al dat het Nederlands Openbaar Ministerie geen bewijzen heeft tegen Poch.

Meer lezen? Neem nu een abonnement!

Arnold Karskens is Neerlands meest onafhankelijke en ervaren oorlogsverslaggever. Muckraker. Nachtmerrie voor nazi’s en andere oorlogsmisdadigers. Auteur van tienŒ boeken. Onderzoeksjournalist die nooit ‘nee!’ als antwoord accepteert. Lastig, dwars & gehaat door zijn vijanden, maar Last Man Standing voor mensenrechten en vrijheid van meningsuiting.

Geef een antwoord