Podcast: Linda Duits over haar boek Dolle Mythes

Een pittig gesprek over het patriarchaat, feminisme, emancipatie, gender en seksualiteit, toen en nu.

Linda Duits over haar boek Dolle Mythes. Een frisse factcheck van feminisme toen en nu. Linda Duits is sociaalwetenschapper gespecialiseerd in populaire cultuur.

Over het boek
Zeg ‘Tweede Golf’ en je krijgt een rijtje clichés over soepkippen, trutten en haaibaaien. Ze dragen tuinbroeken, maar geen bh’s of make-up. Ze zijn verongelijkt of echt boos. Ze doen aan kringgesprekken en praatgroepen, en aan aktievistiese spelling. Eenzijdig, onredelijk en vooral hysterisch.
Die karikaturen zijn hartstikke handig als je wilt afrekenen met Het Feminisme. En veel mensen willen dat: van oude mannen die het maar niks vinden tot jonge vrouwen die het maar niks vinden – zo ook de nieuwe generatie feministen die nu opstaat. Vooral die laatste groep is gewild in de media. Niets maakt de opiniechef van een krant blijer dan een jonge blom die het wiel opnieuw wil uitvinden. Dat gaat het beste door het oude wiel tot een ‘zeurderige zeikdoos’ te verklaren. Maar hoe terecht is dat?

Fragmenten uit de podcast
‘De Tweede Golf ging in aanzet over werk. Vrouwen hadden wel toegang tot onderwijs maar moesten hun baan opgeven als ze gingen trouwen. Het ging ook over bewustwording, wat het betekende om vrouw te zijn, een identiteitsonderzoek. En dat moest politiek gemaakt worden. De radicaal-feministen waren heel erg tegen seks want mannen waren onderdrukkers en je gaat niet met je onderdrukker naar bed. Wie het meest lesbisch was, was de beste feminist.’

‘Men doet nu alsof identiteitspolitiek iets van deze tijd is, maar in de jaren 60 en 70 was dat het onderwerp bij uitstek. Nu worden heel veel zetten herhaald die in de Tweede Golf ook gezet zijn.’

Deze boekenpodcast wordt gemaakt zonder sponsorgeld of subsidie. U kunt deze podcast steunen met een donatie.

 

 

Mijn gekozen waardering € -