Poetin geeft met vrijlating vijand boost aan economie

Vladimir Poetin overweegt oligarch Mikhail Chodorkovski amnestie te verlenen. Met die mededeling gaf de Russische president de economie vandaag een enorme boost.

Vladimir Poetin is een gul man. Hij geeft amnestie aan lastige Nederlanders van Greenpeace, aan lastige zangeressen van Pussy Riot en aan nog een heleboel andere lastige mensen.

En vandaag kwam de Russische president weer met een – verrassende – mededeling der vrijgevigheid. De oligarch Michaïl Chodorkovski, voorheen één van de rijkste mensen ter wereld, krijgt eveneens van Poetin gratie. Eigenlijk moet de voormalige baas van giga-oliemaatschappij Yukos nog tot juli 2014 in Siberië zijn straf uitzitten. Naar het proces tegen Chodorkovski, die zich altijd kritisch over het regime van Poetin heeft geuit, is altijd met argusogen gekeken.

Beurseffect

Deze goede daad van Poetin blijkt echter een opvallend effect op de beurs te hebben. Waar Bloomberg al berichtte dat Poetins vrijgevigheid een strategie is om het Russische investeerdersklimaat op te kalefateren, bleek de economie inderdaad positief gevoelig voor de uitspraak van Poetin.  Op Twitter verschenen ineens grafieken van een geëxplodeerde RTS-index, de beursindex van tientallen bedrijven die handelen aan de  Russische effectenbeurs in Moskou.

Overigens heeft Poetin een andere, non-strategische motivatie gegeven aan de potentiële vrijlating van Chodorkovski. "Hij heeft al tien jaar opgesloten gezeten, wat in mijn ogen een stevige straf is. En zijn moeder is ziek", aldus een barmhartige president. 

Clementie

Voor de advocaten van Chodorkovski komt de mogelijke amnestie onverwacht. Zij geven aan geen verzoek voor clementie te hebben ingediend, ook al refereert Poetin daar wel aan.

 

Mijn gekozen waardering € -

Geert Jan Hahn is journalist en slavist. Werkte, woonde en studeerde in Kiev, Sint-Petersburg en Warschau. Voltooide Slavic Literary Studies cum laude aan de UvA. Reist, schrijft en spreekt als Oostblogger voor landelijke media. Is daarnaast bekend van zijn taalvirtuoze zege bij het tv-spel Lingo en zijn columns over de favoriete sterfleeftijd van 27 jaar.

Geef een reactie