Vier pooltafels met Ajax-embleem, waarin 200 kilo hennep verborgen zat. Deze zending uit Kaapstad in Zuid-Afrika was in 2012 bedoeld voor Decora Accessoires, het bedrijf van Jan H. (57) uit IJmuiden.

STEUN RO

De derde dag van het megaproces tegen veertien, grotendeels Noord-Hollandse drugshandelaren begon rustig. Want H. beriep zich op zijn zwijgrecht. De rechtbank op Schiphol moest het daarom gisteren doen met de (gedeeltelijke) bekentenissen die H. eerder aflegde bij de recherche en de vele afgeluisterde telefoongesprekken, met onder anderen vermeend kopstuk Jan W. (55) van Texel.

IJmuidenaar H. had tien procent van de 200 kilo verdovende middelen, die in de pooltafels waren verstopt, zelf mogen houden als de douane in de Rotterdamse haven de zending niet had ontdekt. Hij ging onverdroten verder met zijn handeltje met Zuid-Afrika, waar zijn vrouw en kinderen wonen. Zo probeerde hij een pillenlijn op te zetten.,,En dan ging het niet om vitaminepillen”, aldus H. bij de politie. Bij zijn arrestatie in januari 2014 had hij thuis bijna vier ons hasj liggen. ,,Voor eigen gebruik.”

Kinderboeken

Ondernemingsgeest en creativiteit kon H. niet worden ontzegd. Hij verstuurde eind 2012 een pakketje kinderboeken naar een adres in Kaapstad. Tussen de bladzijden was twee kilo lsd verstopt. Een jaar eerder exporteerden hij en Ferdi B. (41) uit Wieringerwerf, volgens het openbaar ministerie, twee kratten met voor 115.000 euro wiet naar Engeland. Dezelfde methode gebruikte het duo drie jaar geleden, maar nu zat er in de kratten voor de overkant van het Kanaal bijna 30 kilo MDMA, grondstof voor xtc-pillen.

B. ontkende vorige week de aanklachten als zou hij, voornamelijk in de rol van witwasser, betrokken zijn bij de smokkel met bijvoorbeeld viskotters. Nu besloot hij tot dezelfde gesloten-lippentactiek als H., terwijl de rechters citeerden uit het voor B. zeer belastende dossier. De kratten met de MDMA tussen tuingereedschap werden vervoerd met een pick-up, waaronder de politie een peilbaken had bevestigd. Start van de route was bij het huis van B.’s toenmalige vriendin, Claudia M. (41) in Hippolytushoef.

Plantage

In 2012 werd in de kelder van die woning een wietplantage met 386 planten aangetroffen.,,Alleen van mij”, nam M. de schuld op zich. De officier van justitie gelooft dit niet. Hij eiste een werkstraf van 150 uur. M.’s illegale winst is berekend op 127.000 euro. De zogenoemde ontnemingsprocedure is later dit jaar. De overige verdachten hebben allemaal meer misdrijven op hun naam staan en horen de eisen 11 april.

Vrijdag 1 april staan onder meer Arnold K. uit Julianadorp en Aad K. (geen familie) uit IJmuiden terecht.

aajruitenbeek@kpnmail.nl'
Misdaad & misstanden, rechtbank, thrillers, Achterdam & prostitutie