Poplegende Colin Blunstone: ‘Mijn enthousiasme en toewijding aan de muziek zijn denk ik mijn redding geweest’

Poplegende Colin Blunstone, die in de jaren zestig wereldhits scoorde met The Zombies en ook grote solohits had, start 4 februari met zijn Nederlandse solotournee. Van The Zombies verscheen in oktober 2015 na jaren weer een nieuwe cd, die wereldwijd veel succes had. Popjournalist Peter Schavemaker van Reporters Online sprak met Colin Blunstone.

De hits uit je carrière zijn verzameld op de 3 cd box ‘Collected’, waarop 60 liedjes staan die een overzicht geven van je 50-jarige carrière. Kijk je graag terug op je carrière, of liever vooruit?
“Ik was nauw betrokken bij de samenstelling van deze cd box, omdat ik een aantal bijzondere liedjes op de cd wilde zetten die het publiek lang niet meer had gehoord. Niet alleen uit de jaren zestig, maar ook van recentere jaren. Ik kijk, zoals alle muzikanten, graag vooruit. Ik luister bijvoorbeeld nooit naar mijn eigen werk, maar ben liever bezig met het schrijven van nieuwe liedjes. Terugkijkend op mijn carrière ben ik zeer trots dat ik nog steeds mag optreden, de muziekindustrie is hard. Veel carrières duren maar twee of drie jaar. De vraag wat de sleutel van mijn succes is, vind ik lastig te beantwoorden. Ik heb de muziekindustrie altijd mystiek en ongrijpbaars gevonden, zeker de laatste tijd verandert het bijna wekelijks, dankzij de populariteit van het downloaden en cd’s worden nog amper verkocht. Mijn enthousiasme en toewijding aan de muziek zijn denk ik mijn redding geweest.”

“In Nederland zijn heel veel goede liedjesschrijvers, muziekproducers en zangers met wie ik graag zou samenwerken. Give me a call…”

Op ‘Collected’ staan ook een aantal liedjes die je opnam met Nederlandse muzikanten, zoals Rob & Ferdi Bolland (Darwin project, red.) en zangeres Nadieh. Wat is je muzikale connectie met Nederland?
“Ik kom al jaren heel graag in Nederland, als toerist en muzikant; het is een van mijn favoriete landen. Er is al sinds de jaren zestig een grote muzikale connectie tussen Nederland en mij. Ik zing tijdens concerten in Nederland meestal liedjes die ik nergens anders in de wereld speel tijdens tournees, zoals ‘Andorra’ en ‘Old and Wise’ ook omdat deze liedjes in Nederland wel grote hits waren. Ik vond het erg leuk om met Bolland & Bolland te hebben gewerkt. Het overlijden van Nadieh in 1996 was een grote schok voor mij, ze was een geweldige zangeres. In Nederland zijn heel veel goede liedjesschrijvers, muziekproducers en zangers met wie ik graag zou samenwerken, (lacht) give me a call…”

In 2012 verscheen je meest recente solo cd ‘On the air tonight’, waarop ook een cover van Duncan Browne zijn wereldhit ‘The Wild Places’ (in maart 1979 op nummer 8 in De Top 40, red.) staat. Zijn er plannen voor een nieuwe solo cd?
“Absoluut, ik ben op dit moment liedjes aan het schrijven. Meestal schrijf ik de helft van mijn album zelf en ga voor de andere helft op zoek naar andere liedjes en componisten. ‘The Wild Places’ is een eerbetoon aan Duncan, met wie ik vroeger een flat deelde. Helaas is hij in mei 1993 overleden, Duncan was een geweldige singer-songwriter. Ik ben van plan om in de toekomst meer van zijn nummers op te nemen.”

 “Duncan Browne was een geweldige singer-songwriter”

In oktober 2015 hebben The Zombies de nieuwe cd ‘Still got that hunger’ uitgebracht, waarmee jullie voor het eerst in 50 jaar weer in de (Amerikaanse) hitparade stonden. Opmerkelijk was dat deze cd is opgenomen dankzij het crowdfunding project PledgeMusic. Was de cd anders niet verschenen?
“De cd was anders niet verschenen. Wij zagen deze manier van uitgeven als een nieuwe kans. De belangrijkste reden was om onze fans te betrekken bij het maken van ‘Still got that hunger’.”

Op ‘Still got that hunger’ staan een aantal liedjes die al in de jaren zestig en zeventig periodes van The Zombies zijn ontstaan, maar voor deze cd zijn bewerkt en herschreven. Zoals ‘Moving On’ dat in 1977 door Rod Argent werd geschreven over de dood van Elvis Presley. ‘Little One’ stamt uit 1975 en ‘I want you back again’ was in 1965 al een single van The Zombies, op de cd staat nu een jazzy versie.  
“We moeten het verleden nooit vergeten. ‘I want you back again’ kreeg opnieuw succes doordat Tom Petty het in 2009 opnam voor een live cd. Zijn versie klinkt geweldig, voor ons een reden om het ook opnieuw te willen op te nemen. Het was eerlijk gezegd hét nummer waardoor wij als The Zombies weer een nieuwe plaat wilden maken. Ik kan je ook al vertellen dat we inmiddels bezig zijn met een opvolger van ‘Still got that hunger’.”

De BBC noemde The Zombies recent ‘muzikale legendes’.
“Daar bloos ik natuurlijk wel een beetje van, maar krijg er ook een glimlach van op mijn gezicht. Het is eervol om deze titel te ontvangen. Een groot compliment!”

‘Still got that hunger’ is opgenomen zoals we dat in 1964 ook deden; alle liedjes in één keer

The Zombies en jouw muziek lijken nog steeds relevant en passen in het hedendaagse muziektijdperk.
“Ik hoop dat we dat nog steeds zijn. Ondanks dat anno 2016 alle denkbare technische mogelijkheden in opnamestudio’s beschikbaar zijn, hebben we onze laatste cd ‘Still got that hunger’ opgenomen zoals we dat in 1964 ook deden; alle liedjes in één keer.”

Welke liedjes kunnen bezoekers straks tijdens deze solotournee verwachten?
“Ik wil alvast onthullen dat ik ‘The Wild Places’ (cover van Duncan Browne), ‘Old and Wise’ (Alan Parsons Project), ‘Andorra’, ‘Caroline Goodbye’, ‘I don’t believe in Miracles’ maar ook The Zombies hits ‘She’s not there’ en Time of the Season’ zal zingen. Ik vind het, ondanks dat ik al in 1964 begon met optredens en tournees, nog steeds heerlijk om op te treden. Ik prijs mijzelf gelukkig dat mijn soloprojecten en optredens met The Zombies over de hele wereld nog steeds zo worden gewaardeerd. Voor een artiest is het naast liedjes schrijven ook belangrijk om op deze manier zichtbaar te blijven, anders verdwijnt je carrière langzaam maar zeker.”

Colin Blunstone is vanaf 4 februari te zien op verschillende poppodia in Nederland.

www.colinblunstone.co.uk

Mijn gekozen waardering € -

Peter Schavemaker (1967) is een media-, popmuziek-, theater- en internationaal animatiejournalist, moderator en radiopresentator. Op 14 februari 2018 verscheen zijn 512-pagina tellende eerste boek 100 jaar Hilversum Mediastad. Hij schrijft/schreef voor ZippyFrames.com, Animation Magazine, Helsinki Times, Müürileth, Spreekbuis.nl, Dagblad De Gooi- en Eemlander, De Telegraaf, AD, VARA Gids, Radio2.nl, HUMO, Broadcast Magazine, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, en verschillende regiokranten.