Presidentskandidaat Campos omgekomen bij vliegtuigcrash

NIEUWS // Eduardo Campos, presidentskandidaat voor de Braziliaanse Socialistische Partij (PSB) is woensdagochtend bij een vliegtuigongeluk om het leven gekomen.

Een zakenjet waarin de linkse presidentskandidaat Eduardo Campos (49) onderweg was naar een campagne-evenement in de deelstaat São Paulo is woensdagochtend (Braziliaanse tijd) in een woonwijk van de havenstad Santos neergestort. De zeven inzittenden van de Cessna 550 XL kwamen om het leven. De weersomstandigheden in Santos waren uiterst slecht; volgens verscheidene ooggetuigen stond het vliegtuig in brand voordat het tussen twee gebouwen neerstortte. De Braziliaanse luchtvaartautoriteiten hebben echter nog geen uitspraak gedaan over de mogelijke oorzaak van het ongeluk. Onderzoek is ingesteld.

Eduardo Campos, de kandidaat van de Braziliaanse Socialistische Partij (PSB) voor de presidentsverkiezingen van 5 oktober, was twee maal gouverneur van de noordoostelijke deelstaat Pernambuco. In recente opiniepeilingen stond Campos met net onder de tien procent van de stemintenties op de derde plaats, na de huidige president Dilma Rousseff van de linkse Arbeiderspartij (PT) en Aécio Neves van de centrumrechtse Partij van de Braziliaanse Sociaal-Democratie (PSDB). Campos was vooral populair onder linkse Brazilianen die ontevreden zijn met de eveneens linkse coalitieregering van Dilma Rousseff, waarvan Campos’ PSB tot vorig jaar deel uitmaakte. Een van de speerpunten van zijn campagne was een plan om scholieren en studenten recht op gratis openbaar vervoer te geven.

Wat de gevolgen zijn voor de presidentsverkiezingen van 5 oktober is nog niet duidelijk. Campos’ running mate voor het presidentschap is de uiterst populaire evangelisch-christelijke milieuactiviste Marina Silva, die in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van 2010 maar liefst twintig miljoen stemmen haalde (maar het daarmee toch aflegde tegen Dilma Rousseff en de rechtse kandidaat José Serra.) Silva was destijds lid van de Groene Partij (PV) maar verbond haar lot eind vorig jaar aan Rede Sustentabilidade, een politieke partij in oprichting. Het is op dit moment niet duidelijk of Silva, kandidaat voor het vice-presidentschap, nu kandidaat voor het presidentschap wordt. Silva liet via een woordvoerder weten vandaag te aangeslagen te zijn om de pers te woord te staan. Update: een zeer geëmotioneerde Marina Silva sprak woensdagavond (Braziliaanse tijd) toch met de pers. Ze betuigde haar medeleven aan Campos' familie maar deed geen uitspraak over de vraag of zij Campos' plek in de strijd om het presidentschap zal innemen.

President Dilma Rousseff kondigde drie dagen van nationale rouw af en zal bovendien haar eigen campagne drie dagen stopzetten. Ook de kandidaat van de centrumrechtse PSDB Aécio Neves betuigde zijn medeleven aan Campos’ familie.

Volgens politieke analisten neemt de kans op een tweede ronde in de presidentsverkiezingen door de dood van Campos toe. Als geen van de kandidaten in de eerste ronde van de verkiezingen meer dan de helft van alle stemmen weet te halen, vindt op 26 oktober een tweede ronde plaats.

Mijn gekozen waardering € -

Alex Hijmans (1975) is internationaal correspondent en schrijver. Zijn standplaats is Salvador, de derde stad van Brazilie, waar hij in een volksbuurt woont en verder kijkt dan voetbal, samba en zogenaamde Wirtschaftswunderen. Hij schrijft, net zoals weleer voor de papieren De Pers, journalistieke reportages en persoonlijke columns. Met veel beeld en altijd met de blik van een local.