Prins Pieter Christiaan: ‘Mijn eerste angst wordt overwonnen door de adrenaline’

Prins Pieter Christiaan is sinds 2014 vicevoorzitter van het Rode Kruis en zijn moeder, prinses Margriet, erevoorzitter nadat zij reeds tientallen jaren actief was binnen het Internationale Rode Kruis. Beide vinden het erg belangrijk te alle tijde voor andere klaar te staan, ook als dit betekend dat over eigen angsten moet worden heen gestapt.

Als onder meer bestuurslid was prinses Margriet jarenlang inhoudelijk betrokken bij het Rode Kruis maar ze ziet voor elke andere Nederlander ook een belangrijke rol weggelegd. Op 19 januari, de dag dat Het Rode Kruis precies 151 jaar bestaat, viert zij haar 75e. ‘Het belang van EHBO is ontzettend groot’, zo zegt ze. ‘In de eerste minuten na een ongeluk of ramp is het cruciaal om de juiste hulp te bieden. De reguliere hulp kan er namelijk nooit direct bij zijn. Als omstanders dan weten wat ze moeten doen, dan kunnen ze ook echt levens redden. Ik hoop dat de aandacht voor EHBO in de toekomst drastisch toeneemt en er heel veel mensen een diploma gaan halen.’

Opgeladen telefoon
Prins Pieter-Christiaan (45) heeft deze EHBO diverse keren in de praktijk moeten brengen. ‘Vooral in mijn studententijd heb ik dat vaak moeten doen, zoals iemand kalmeren, een glaasje water aanbieden of in de stabiele zijligging leggen’, laat hij weten. ‘Reanimatie heb ik nog niet hoeven geven maar ik heb er wel dikwijls bij gestaan. Mijn taak was het meer om iemand stevig op de rug te slaan om de luchtwegen weer te openen. Zoiets kan zomaar gebeuren, hier en nu. De statistieken zijn enorm hoog wat betreft het aantal keren dat er iemand op een dag hulpbehoevend is.’ De prins is zich er van bewust dat dergelijke situaties geen fraaie plaatjes opleveren. ‘Laat ik voorop stellen dat ik absoluut geen fan ben van bloed, maar daar zet ik me overheen als ik me besef dat ik misschien iemands leven kan redden. Mijn eerste angst wordt overwonnen door de adrenaline van dat moment. En omdat ik weet wat ik moet doen door die belangrijke opfriscursussen om de zoveel tijd. Hoe zat het ook alweer met de Heimlich greep waarbij je iemand vastpakt ter hoogte van de navel en waarom moet de neus richting grond, dat soort dingen. Maak altijd eerst een juiste inschatting voordat je gaat handelen, dat is ontzettend belangrijk. Plus: zorg altijd voor een opgeladen mobiele telefoon want 112 bellen is echt de basis. Kom je er zelf niet meer uit, zorg dan dat de hulpdiensten snel ter plekke zijn.’

Mijn gekozen waardering € -