Oud-PVV’er licht vertrek toe

PVV'er Paul ter Linden - die Wilders de rug toekeerde om de samenwerking met het Vlaams Belang - noemt zichzelf nog steeds uiterst rechts. “Hij is veranderd, niet ik.”

Het Haagse gemeenteraadslid Paul ter Linden (bijna 24 jaar oud) maakte zich afgelopen zomer al kwaad om de berichten dat de PVV in Europees verband zou gaan samenwerken met onder andere het Vlaams Belang van Filip Dewinter, in zijn ogen een antisemitische en homofobe club. Ter Linden, zelf homo, vertelde aan The Post Online dat hij de kwestie aan de kaak zou stellen. Maar hij kreeg dus nul op rekest en stapte op.

Voor het zaterdagkatern Vonk van de Volkskrant interviewde ik Ter Linden bij hem thuis. Nu niet zozeer over het interne gedoe binnen de Haagse PVV-fractie. Daarover sprak hij eerder al bij EenVandaag, vol verwijten aan het adres van met name fractievoorzitter Machiel de Graaf die altijd “onbereikbaar” zou zijn. Maar veel meer over zijn eigen ideeën en hoe die zich verhouden tot het gedachtegoed van Wilders en de zijnen – want als hij het Vlaams Belang te ver vindt gaan, geldt dat dan niet voor – sommige – standpunten van zijn eigen partij? En had-ie dan niet eerder moeten opstappen?

Assimilatiecontract

Het blijkt dat Ter Linden op sommige punten zelfs nog een tikkeltje radicaler is dan Wilders. Zo wil hij niet alleen de bouw van nieuwe moskeeën verbieden, maar ook alle bestaande islamitische gebedshuizen laten slopen. Op andere punten is hij weer milder, of zo u wilt consequenter: geen verbod op hoofddoekjes in publieke functie, maar op alle religieuze symbolen. En de allochtoon die afstand heeft gedaan van zijn tweede nationaliteit, hoeft ook geen assimilatiecontract te tekenen.

Ook stoort het hem enorm dat de partij zweeg toe twee Friese meiden homo's in elkaar sloegen. “Dat is – als ik er over nadenk – het enige punt waarop ik de partij echt racistisch vind. Het moet niet uitmaken of de daders moslims zijn of roomblanke Friezinnen.”

Dictator

Ter Linden bezweert dat hij z'n kritiek ook eerder al intern naar voren heeft gebracht. Maar dat dit bepaald niet wordt gewaardeerd: “Wilders zegt dat hij een democraat in hart en nieren is, maar hij bestuurt de partij als een dictator die geen tegenspraak duldt. Ook op mijn zorgen over het Vlaams Belang kreeg ik nergens gehoor. Ik had een heel dossier gemaakt met alle antisemitische en homofobe uitlatingen van die lui, die hebben m’n collega-raadsleden kort doorgebladerd en dat was het dan.”

Ook op mijn zorgen over het Vlaams Belang kreeg ik nergens gehoor

Hij vindt dat gevaarlijk en ziet andere partijen veel soepeler met kritiek omgaan. Zo noemt hij de opstand van lokale en provinciale politici in de VVD, toen het kabinet met het plan kwam om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken. “Rutte heeft dat signaal opgepikt, en het werd de critici niet kwalijk genomen.”

 

 

Mijn gekozen waardering € -

Journalist en columnist. Schrijft over alwat voor zijn pen komt, van Haagse politiek tot terrorisme. Beukt er graag op los met de filosofenhamer. Classicus en volgeling van Dionysus, liefhebber van spot en ironie, slaat nooit een cappuccino af.

Geef een antwoord