Raamtuin XXL: groen behang tegen grijs beton

Groenliefhebbers in Den Haag hebben het initiatief genomen tot een Windowfarm XXL project. Het is hun ambitie is om verticale tuinen te ontwerpen die bij leegstaande panden het aangezicht verfraaien. Een reportage uit Cashew magazine, een tijdschrift over stadstuinieren.

In Den Haag wemelt het van groene initiatieven. Braakliggende terreintjes veranderen in bloemen- of moestuinen en ook de straat wordt aangekleed met bloembollen en bessenstruiken (foto). Ook de gebouwen zelf kunnen er veel mooier uitzien, denken de initiatiefnemers van Windowfarms XXL. Zij willen met grote weelderige raamtuinen het aangezicht vergroenen en mensen toegang geven tot vers en gezond voedsel. Ook op kantoor. Een reportage uit Cashew magazine, een blad over stadstuinieren dat los verkrijgbaar is in de boekhandel.

Mic Bijl (42) is bouwer van het platform voor Nederlandse windowfarmers. Zij probeerde vorig jaar voor het eerst zelf de raamtuin als voorproefje voor de verticale tuin die ze voor de omheining van de buurtmoestuin in gedachten heeft. “Het resultaat? Een schaal heerlijke augurken, veel verse kruiden en de hele zomer een mooi uitzicht.”

Samen leren

Met de website en bijbehorende facebookpagina hoopt ze sneller verder te komen. “Samen leer je veel sneller dan alleen, en het is onze droom om ooit ook nog gebouwen zoals de toren van Van Oud met raamtuinen te verfraaien.”

Vanwege de grootte van de gebouwen denkt Mic dat een Windowfarm XXL nodig is. Dit betekent: grote systemen gemaakt van watercooler flessen. Gebruikers van deze systemen delen hun ervaringen op het internet. Mic: “Door ervaringen te delen, gaat de ontwikkeling veel sneller. Dat geldt voor de gewone raamtuin, en voor de XXL variant in het bijzonder.”

Want eerlijk is eerlijk, een gewone raamtuin bouwen kostte al behoorlijk veel tijd, laat staan een XXL raamtuin.

Community van 40.000 leden

Het concept van raamtuinieren komt uit Amerika, waar Britta Riley een community heeft opgericht waar inmiddels 40.000 mensen lid van zijn. Ik heb de Amerikaanse handleiding vertaald, en Nederlandse ingrediënten gezocht. Daarvoor ben ik heel wat winkels af geweest. Dat was enerzijds tijdrovend, anderzijds superleuk om te doen. Ik ontmoette veel enthousiasme, zoals van een fietsenmaker die vliegtuigmonteur is geweest en fanatiek meedacht over ventielen en terugslagkleppen. Zo fanatiek, dat zijn collega al klaagde dat hij het maar in zijn vrijetijd moest doen.”

Locatiezoektocht

Nu de kleine raamtuin gewerkt heeft, is het tijd voor de XXL variant. Daarvoor zijn materialen nodig, en locaties. Nestlé, leverancier van drinkwater in flessen voor op kantoor, heeft vijftig watercooler flessen beschikbaar gesteld. Met een van de flessen in de hand gaat Mic samen met filmmaker en raamtuinenthousiasteling Gaston Wallé op pad.

'Ja, die watercooler flessen ken ik wel. Ik heb veel te lang op een stoffig kantoor gezeten'

Het eerste adres is de winkel Wauw, in de Piet Heinstraat. “Ja, die ken ik wel. Ik heb veel te lang op een stoffig kantoor gezeten”, zegt winkelier Eva Kraus (40) als ze de fles ziet. Van tevoren was al bedacht dat het binnen te krap is voor een XXL raamtuin, maar buiten is er een mogelijkheid. Tegen de muur waar de bamboe net is teruggesnoeid en boven de paddenpoel in spé.

Ja ongelooflijk he, maar hier zat midden in de stad gewoon een pad, bleek toen we met kapmessen de bamboe te lijf gingen. Ik hoop dat hij weer terugkomt.”

Eva ziet er wel iets in, in zo'n hangtuin. Niet vreemd als je kijkt naar haar verrijdbare tuinbank buiten en de planten en bloemen die ze om de straatboom heeft geplant, op de plaats waar anders alleen honden ligt.

Vanuit Wauw leert ze stadsmensen moestuinieren, of het nu in een tuin is of op een dakterras. En mogelijk in de toekomst wel in een raam. Ze verkoopt er allerlei handige dingetjes voor, zoals microkasjes en ophangsystemen. Tegelijk is ze ook activiste: ze wil de stad verblijden met free library's: boekenstands waar iedereen bij kan. “Misschien kunnen we daar ook wel hangtuinen aan maken.” Leuk, vindt Mic, daar zullen ze eens over verder praten.

Business

Bij bedrijfsverzamelgebouw De Schilde aan de Televisiestraat heeft De Kookfabriek interesse en in bedrijfsverzamelgebouw Bink36 zit Combatzone Live, een lasergame organisator die obesitas te lijf gaat met spel en kennis over eten. Helaas zijn de ondernemers er zelf niet, maar de ramen kunnen wel opgemeten worden. En zo ontstaat toch overal een gesprek. Over groen, over eten, over gezondheid, en over kunst.

Er wordt zelfs business in gezien. “Kom eens praten, we zijn Business Palace, en helpen jonge ondernemers met raad en daad hun bedrijf op te bouwen”, zegt Robin van Voorthuijsen. Een enkele conciërge wil wel even weten wat we komen doen, maar is daarna ook vooral nieuwsgierig naar het resultaat. “En, past het?”

Met nog een hele adreslijst te gaan en louter positieve reacties lijkt dit teeltseizoen veelbelovend en zullen her en der proefopstellingen in werking gaan. Filmmaker Gaston Wallé verheugt zich er al op: het levert prachtige plaatjes op. Hij is optimistisch: “Mic kan alles, overal gaan de deuren voor haar open!” Mic is voorzichtiger: “Laten we nu eerst de gesponsorde watercooler flessen maar eens prepareren, advies inwinnen en een kostenplaatje maken. Stap voor stap.”

Tenslotte nog dit:

Word lid van de facebook community (facebook.com/windowfarms.nl) en krijg zo tips en adviezen, en inspiratie.

Wel leuk om te zien, maar niet om te maken? Misschien kan jouw werkplek wel een XXL locatie worden.

Ook scholen kunnen aanhaken: leuk voor studenten land- of tuinbouw of techniek. Mic: “En als buurthuizen of scholen of voedselbanken of wie ook graag mee willen pionieren, zou dat alleen maar geweldig zijn!”

Contact via www.windowfarms.nl

Mijn gekozen waardering € -

Ondernemend journalist Tjitske Ypma is idealist, schrijver, moeder en organisator. Ze werkt aan duurzaamheid dichtbij huis. Biodiversiteit en samen-leven zijn haar speerpunten. Op Reporters online is af en toe wat vrij werk te vinden.