Raamtuinen vliegen over uit Amerika

Het lijkt een kunstuiting, maar is nog meer dan dat: de raamtuin. Met in elkaar gestapelde gebruikte petflessen gemaakt, en voorzien van een watersysteem met aquariumpomp en slangen.

De eerste oogst augurken bij Mic Bijl (42) uit Den Haag was al fantastisch dit jaar, zelfs beter dan de moestuin. En nu steeds meer mensen mee denken en doen op het Amerikaanse our.windowfarms.org en het Nederlandse windowfarms.nl en facebook, groeit de kennis snel.

Aardbeien

Mic Bijl heeft het Amerkaanse handboek vertaald en online gezet, voor iedereen beschikbaar. Op windowfarms.nl zijn de eerste handige tips te lezen. Zo kun je blijkbaar heel goed aardbeien kweken in je raam, kan het bewateringssysteem simpeler en proberen mensen meer gaten in de petflessen te maken, zodat het er nog weelderiger uit komt te zien.

Samen met Mic zijn er nog vijf mensen actief mee bezig in Den Haag, en hebben ze zelfs plannen voor een grotere variant: de Windowfarm XXL. Die kan leegstaande kantoren opvrolijken, en, wat Mic nog belangrijker vindt: van eten voorzien. “Ik wil dat gezond voedsel voor iedereen beschikbaar is.” De gemeente is alvast enthousiast over haar plannen en Nestlé sponsorde 50 watercooler flessen. 

Enthousiast

Op een zoektocht naar locaties door Den Haag weten Mic en compaan Gaston Wallé al de eerste gegadigden enthousiast te krijgen. Ook Cashewmagazine, een blad over stadstuinieren, heeft interesse in een praktisch verhaal over hoe je dat nu doet, zo'n raamtuin. Binnenkort hier dat hele verhaal, voor de groene Willy Wortels met of zonder tuin. 

Foto: Mic Bijl

Mijn gekozen waardering € -

Ondernemend journalist Tjitske Ypma is idealist, schrijver, moeder en organisator. Ze werkt aan duurzaamheid dichtbij huis. Biodiversiteit en samen-leven zijn haar speerpunten. Op Reporters online is af en toe wat vrij werk te vinden.