Ook dit jaar wordt de Top2000 weer alleen door mannen gepresenteerd. Want liefde voor popmuziek past niet zo bij vrouwen, zegt Radio 2 zelf.

STEUN RO

Een week telt 168 uur. Komende week zullen 9 van de 168 uitzenduren op Radio 2 gevuld worden door een vrouwelijke presentator. Dat is 5,4% van de zendtijd. Wie dat nog steeds te veel vindt kan beter alleen op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag luisteren. Dat zijn de 100% vrouwloze dagen. Ook op vrijdag en zaterdag is de kust veilig, mits het toestel tussen 1 en 4 ‘s nachts uit blijft. Op zondag valt Radio 2 van zijn geloof, want dan presenteert er zowel van 14 tot 16 uur als van 20 tot 22 uur een vrouw. Er is die dag echter een goed alternatief: RTL7 (‘meer voor mannen’).

Iedereen gelijk

Gerard, Bart, Gijs, Rob, Wouter, Bert, Stefan, Jan-Willem, Corné, Jasper en Frank. Stoere Hollandse mannen, die hun hand niet omdraaien voor een radiomarathon van 159 uur: de jaarlijkse Top2000. Komende december zit er wederom geen enkele vrouw achter de microfoon bij dit ‘radio-evenement van het jaar’. Maar daar moeten we waarschijnlijk niets achter zoeken. Man, vrouw, zwart, blank, homo, hetero, bochel of hazenlip: iedereen is voor Radio 2 gelijk. Als er een presentatieteam voor de Top2000 wordt samengesteld, worden gewoon de beste mensen gekozen. Dit jaar zijn dat toevallig elf mannen. Net als vorig jaar. En alle jaren (vanaf 1999) daarvoor. O sorry, ik vergeet Jeanne Kooijmans. Zij deed één jaar mee. Maar Jeanne (‘Driespoor’, ‘Breakfastclub’) is de spreekwoordelijke uitzondering die de regel bevestigt.

Van danseres tot bardame

Rutger Vahl (1972) is journalist en biograaf. Hij schrijft vooral over boeken, popmuziek, geschiedenis en de combinatie van die drie. Hij publiceerde ‘Cornelis Vreeswijk. De blues tussen Stockholm en IJmuiden’ (Nijgh & Van Ditmar, 2014), ‘Wally Tax. Leven en lijden van een outsider’ (Nijgh & Van Ditmar, 2015), 'Xandra Brood. Rock 'n' roll widow' (Nijgh & Van Ditmar, 2016) en 'Laurie Langenbach. Brieven, dagboeken en een geheime liefde' (De Arbeiderspers, 2017).