‘Un beau soleil intérieur’ heet de nieuwe film van de Franse regisseur Claire Denis. Zij  is bekend van films als Chocolat, 35 Shots of Rum en White Material. Juliette Binoche speelt een vrouw van in de vijftig op zoek naar ware liefde. Uitgangspunt is het boek ‘Fragments d’un discours amoureux’ van Roland Barthes. De eigen ervaringen op het glibberige liefdespad van Claire Denis en schrijver Christine Angot namen de film over.

STEUN RO

Hun samenwerken werd op gang gebracht door het woord ‘agony’ in Barthes boek. Dat zielsangst betekent. Claire Denis hierover tegen de journalist Olivier Séguret:’Je kan beginnen dit woord agony toe te eigenen, op het moment dat je meer pragmatische wordt over je eigen liefdesleven, wanneer je jezelf toestaat ironisch te zijn over je eigen verleden.’( …) ‘De vrouw Isabelle is vooral een versie van Christine Agot en mijzelf.’

Wulps

Deze vrouw wordt gespeeld door Juliette Binoche, een gescheiden beeldend kunstenaar op zoek naar de juiste man. Binoche is geknipt voor de rol volgens Denis, zowel fysiek als met haar expressieve gezichtsuitdrukking. Zij ziet er alleen wat geforceerd wulps uit voor een vrouw van 50, met een korte minirok en lange laarzen. Vier mannen passeren de revue. Een zakenman die erg dol op haar lijkt, maar meer op zoek is naar een tussendoortje bij zijn huwelijk. Niet het juiste type voor Isabelle. Dat wordt haar duidelijk als hij onbetrouwbaar is in zijn afspraken en arrogant is tegen een barkeeper in een restaurant. Exit. De volgende man is jonger, en interessanter, een intense acteur die ook getrouwd is, maar die tegen haar zegt dat dat huwelijk hem verveelt. Ook deze affaire lijkt niet een lang leven beschoren. Tussendoor komt haar ex-man af en toe langs met wie zij een dochter heeft.

Gerard Depardieu

Intens

Net op het punt als Isabelle ten einde raad wat verloren ronddanst in haar eentje in een bar,  wordt ze het hof gemaakt door een kunstenaar. Een intens en karakteristiek type, die wel echt van haar lijkt te houden.

Tijdens een etentje met een vriend, probeert deze haar te overtuigen dat deze kunstenaar niet het goede type voor haar is. Hij komt uit een ander milieu en Isabelle kent zijn vrienden niet eens. Zelf lijkt hij ook wel in haar geïnteresseerd. Isabelle is zo onverstandig haar twijfels aan de kunstenaar over te brengen met alle gevolgen van dien.

Tegen het einde van de film ontmoet zij in een galerie een aimabele zwarte man, die goed bij haar lijkt te passen. Hij gaat met zijn kinderen op vakantie en wil dan zien hoe het tussen hen gaat als hij terugkomt.

De Wijze Man

Verward door  alle verschillende  mannen, vraagt Isabelle advies aan een psycholoog. In de credits de Wijze Man genoemd, gespeeld door de altijd fascinerende Gerard Depardieu. Ik had hem een tijdje niet meer in films gezien, hij blijft enorm goed en charismatisch. Kwetsbaar en sterk tegelijk, net als Juliette Binoche. Het is een waar genot twee van de beste Franse acteurs samen te zien spelen. Dat zou meer moeten gebeuren.

‘Un beau soleil intérieur’ is een met vaart geregisseerde, uitstekend geacteerde en boeiende film over het turbulente liefdesleven van een vrouw. Het benadert het echte leven van dichtbij. Claire Denis is in vorm, maar een komisch drama zoals in de persberichten stond, vind ik deze film niet, meer een realistisch psychologisch drama.

 

Jaap Mees is filmmaker en freelance journalist. Voltooide de School voor de Journalistiek in Tilburg en de Filmacademie in Londen (regie/scenario). Maakte diverse korte en lange films, met name documentaires. Sommigen zijn vertoond in internationale filmfestivals in o.a Dublin, Londen, New York, Washington, Vancouver, Sitges, Utrecht en Manchester. Schreef voor diverse filmsites zoals Talking Pictures, NFTVM site en het filmblad Skrien. Nu Reporters Online, Cultuurpers.nl en Blendle. Hij maakt ook opdrachtfilms voor musea en culturele instellingen.Zie website www.free-spirits-film.eu