Rechts rammen in het stadion

Het is oorlog op de Duitse voetbaltribunes. Extreem-rechtse hooligans hebben genoeg van de linkse Ultra's. Met veel geweld proberen zij de Che-Guevara's van het voetbal uit de stadions te ranselen. In Aken lukte dit al. De rechtse relschoppers worden geholpen door goed georganiseerde neo-nazi bendes.

Voetbalhooligans die op jacht gaan naar fans van de eigen club. Het gebeurde onlangs in Duitsland bij MSV Duisburg. Radicaal-rechtse relschoppers vielen een als ‘links’ bekend staande groep supporters, de Ultra Kohorte, aan.

Die linkse ‘Ultra’s’ verzetten zich niet alleen in Duisburg, maar ook bij verschillende andere verenigingen tegen ‘discriminatie, racisme en homohaat‘ – zoals zij het zelf uitdrukken – in Duitse stadions. En steeds vaker zijn zij het doelwit van aanvallen door extreem-rechtse hooligans. In Aken werd het voortdurende geweld van de rechtse ‘hooli’s’ de Ultra’s Aachen te machtig: zij besloten om zich definitief uit het stadion terug te trekken. 

Alte Kameraden

De rechts-radicale groepen dragen namen als ‘Alte Kameraden’, ‘Fette Schweine Braunschweig’, ‘Division Duisburg’, 'Borussenfront' of ‘Karlsbande’. Ze zijn extreem agressief en nu blijkt dat zij een netwerk vormen, dat tot doel heeft de macht te grijpen op de voetbaltribunes in de Bondsrepubliek. Volgens Spiegel Online zouden minstens 17 hooligan-groepen uit heel Duitsland, die normaal gesproken met elkaar op voet van oorlog staan, de handen ineen hebben geslagen. Ze worden ondersteund door neo-nazi’s, die de stadions gebruiken als oefenterrein voor verdere geweldsdaden. Neo-nazi's en bevriende hooligans zouden inmiddels gezamenlijke schietoefeningen houden in de bossen. 

Hitler-groet

Behalve bij MSV Duisburg schopten en sloegen rechtse hooligans er in de afgelopen weken ook op los in Braunschweig en Dortmund. Een foto waarop een Dortmund-hooligan met ontbloot bovenlijf triomfantelijk de Hitler-groet brengt, leidde tot ontzette reacties in Duitsland, waar grote gevoeligheid bestaat voor de opkomst van rechts-radicale groepen. De 'Fan-Nazi' kreeg van Champions League-finalist BVB Dortmund een stadionverbod tot juni 2017 opgelegd. 

Waarnemers zijn verrast dat dit type geweld in deze omvang opduikt. De Bundesliga, een van de populairste en sterkste competities ter wereld, staat erom bekend dat fans van verschillende clubs vrijwel probleemloos mengen en dat ook gezinnen veilig plaats kunnen nemen op de tribunes. In vergelijking met andere Europese competities is het publiek relatief veilig, concludeerde de Deutsche Fussball Liga in een analyse.

Een Dortmund-hooligan die triomfantelijk de Hitler-groet brengt, leidde tot ontzette reacties in Duitsland

Bedreiging

Maar volgens de socioloog Gerd Dembowski, die jarenlang een fanproject leidde in Duisburg en veelvuldig door Duitse media wordt geinterviewd, gaat op het moment van rechtse vandalen een ‘extreme bedreiging’ uit.

De problemen blijven niet beperkt tot de hoogste divisie, de Bundesliga. Ook op amateurniveau terroriseren rechtse relschoppers en neo-nazi’s de tribunes. In de deelstaat Saksen-Anhalt is zelfs een voetbalvereniging actief – de FC Ostelbien Dornburg – die door hooligans en nazi’s is opgericht. De topscorer van het eerste elftal is een bekende neo-nazi. Hij draagt het shirt-nummer 18, de eerste en achtste letter van het alfabet, die de initialen vormen van de naam Adolf Hitler.

Neo-nazi

Stonden in het verleden vooral fans van clubs uit de voormalige DDR – Hansa Rostock, Dynamo Dresden, 1. FC Magdeburg – bekend om hun neo-nazi sympathieën, tegenwoordig is sprake van een landelijke trend. Bij minstens 16 clubs zouden neo-nazi’s zijn geïnfiltreerd onder de supporters.

De rechts-extremisten maken geen geheim van hun voorkeuren: ze brengen de Hitler-groet – of de afgeleide Kühnengruss: drie vingers in de vorm van een -W voor ‘Widerstand‘ (Verzet) – en ze schreeuwen racistische leuzen: tegen joden en Turken, maar in het Ruhrgebied, waar de laatste jaren veel Oosteuropese Roma neerstreken, vooral gericht tegen ‘zigeuners'. 

Migranten

Maar ook de (extreem-)linkse Ultra’s, waar vaak fans met een migrantenachtergrond deel van uitmaken, zijn niet altijd zuiver op de graat. Ook zij gebruiken politiek en ideologie om zich van ‘gewone supporters’ af te grenzen. En niet zelden maken zij andersdenken verdacht door hen zonder reden als ‘extreem-rechts’ af te schilderen. Voor andere supportergroepen zijn de Ultra's, met hun rare liederen, met de gepiercte en getatoeërde vrouwen in hun gelederen en hun belerende teksten 'linke Spinner, Möchtegern-Che-Guevara's' (‘linkse neuzelaars en Che-Guevara naäpers')

De linkse Ultra's, met hun rare liederen, met de gepiercte en getatoeërde vrouwen in hun gelederen en hun belerende teksten worden gezien als 'linke Spinner, Möchtegern-Che-Guevara's' (‘linkse neuzelaars en Che-Guevara naäpers').

Gemaskerd

Intussen dreigt de rechts-links confrontatie op de voetbaltribunes het plezier van veel gewone fans te vergallen. Na hevige rellen bij de zwaar beladen regionale derby Borussia Dortmund tegen FC Schalke 04, vorige maand, waarbij zwart gemaskerde relschoppers van Dortmund vuurwerk afschoten op vrouwen, kinderen en bejaarden, reageerden commentatoren met afschuw. ‘Allerlei oude debatten – over strictere maatregelen tegen vuurwerk, over het afschaffen van de staantribunes en over een grotere inzet van de politie – dreigen weer urgent te worden,’ concludeerde Spiegel Online. ‘Ten koste van tienduizenden fans die gewoon van voetbal willen genieten.’

Mijn gekozen waardering € -

Wierd Duk schrijft over Berlijn, de hipste stad van Europa, en bericht over Duitsland, het machtigste land in de Europese Unie, en over Rusland, het ingewikkeldste land tussen Europa en Azië. Hij was correspondent in Rusland en verslaggever voor de GPD en Elsevier. Laat op radio en tv regelmatig zijn licht schijnen over actuele internationale ontwikkelingen. Schreef de boeken ‘Poetin: straatvechter bedreigt wereldorde’ (Prometheus/Bert Bakker) en 'Merkel: koningin van Europa' (Prometheus/Bert Bakker). In 2016 verschijnt 'De Beul en de Heilige: een geschiedenis uit Auschwitz' (Prometheus/Bert Bakker).

Geef een antwoord