Recyclekoning Tom Szaky was twintig toen hij tien jaar geleden Princeton University verliet en zijn bedrijf TerraCycle begon, met de productie van wormenpoep. Omdat zijn bedrijf groeit en Szaky grote risico’s neemt, balanceerde hij sindsdien vier keer op de rand van een faillissement. Maar TerraCycle ging niet ten onder. In plaats daarvan is het uitgegroeid tot een internationaal miljoenenbedrijf in het recyclen van bijna alles.

STEUN RO

Zo speels als Szaky zelf is, zo innovatief is zijn bedrijf. Gelamineerde aluminiumpakjes van Capri Sun worden trendy vliegers of tassen met het Capri Sun logo er nog op, condooms worden designjurken en plastic VHS banden worden boekensteunen.

,,Ik begon met wormenpoep omdat ik mest nodig had voor mijn wietplantjes. Ik liet wormen eten van de voedselresten die ik van mijn campus kreeg en investeerde meteen 20.000 dollar in een verwerkingsinstallatie – het meeste daarvan moest ik lenen. De wormenpoep verpakte ik vervolgens in gebruikte plastic flessen.  Ik heb grote warenhuizen als Walmart bereid gevonden om ze te verkopen. Ook toen al dacht ik groot. Als kind van twee Hongaarse artsen voel ik me geïnspireerd door the American Dream.”

Toen bleek dat de Hongaars-Canadese Szaky de plastic flessen niet straffeloos uit containers kon laten plukken, liet hij dozen maken waarin hij gebruikte flessen kon inzamelen. ,,Niet lang daarna bedacht ik iets efficiënters: dozen zijn overal gratis verkrijgbaar, veel mensen kunnen die zelf wel ergens scoren. Vanaf toen stelden we op onze website adresstickers beschikbaar waarmee bijvoorbeeld scholen en kerken hun afval, gesorteerd op soort, gratis naar onze filialen kunnen versturen. Voor ieder ontvangen stuk afval, maakt TerraCycle minimaal twee cent over naar een goed doel naar keuze.

,,Deze aanpak slaat aan; ongeveer 30 miljoen mensen brengen zo’n veertig verschillende soorten afval naar 155.000 inzamelpunten van TerraCycle. In de Verenigde Staten hebben driekwart van alle basisscholen inzameldozen staan. De afvalverwerking vindt plaats in 21 landen.