Vorig jaar verloren Jop de Vrieze en Zvezdana Vukojevic hun zoontje Mikki vlak voor de geboorte. Ze gingen op zoek naar oorzaken en proberen te voorkomen dat anderen hetzelfde overkomt. Ondertussen zijn ze weer zwanger. Deze week episode 11 van hun serie, over zorgverleners die wegkijken.

STEUN RO

Pretecho. De vorige keer dat we die term hoorden was dat in een heel andere context. Zvezdana maakte zich zorgen over haar niet groeiende buik en het minder voelen bewegen van Mikki, en vroeg of ze geen dertigwekenecho kreeg. ‘Nee, die doen we hier niet. Dat is een pretecho, die moet je zelf betalen’, had de verloskundige geantwoord. Zvezdana belde mij nog om te overleggen. Een pretecho? Mwah, nee dat was niet echt wat voor ons.

Hoe anders is dat dit keer. Nadat we Paul de Reu en zijn dochter Caroline hadden gesproken op het congres over foetale groeivertraging in Utrecht, hadden ze ons aangeboden een pretecho te maken, in haar praktijk in Boxtel. De passie van vader Paul voor echoscopie was overgeslagen over op zijn dochter Caroline, die naast haar werk in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, in de voormalige praktijk van haar vader pretecho’s aanbiedt.

En dus zijn we vandaag terug daar waar we ruim een jaar geleden met een heel ander doel waren. Ik had De Reu aan de telefoon gesproken over de opsporing van groeivertraging, op de hand en met echo’s. Hij had zijn frustraties geuit over de onwil van vakgenoten om de groei van ongeboren kinderen met echo te gaan monitoren, uit vrees teveel in te grijpen en teveel onrust te veroorzaken bij toekomstige ouders.

Tijdens dit telefoongesprek vertelde ik nog niet dat we zelf ons zoontje hadden verloren, uit vrees dat ik daardoor het gesprek een heel andere lading zou geven. Maar zonder dat hij het wist, beschreef De Reu precies wat er bij ons gebeurd was: we werden met een kluitje in het riet gestuurd, omdat het wel mee zou vallen. ‘En dan zeggen ze bij de bevalling “Goh wat een klein kindje, dat hadden we niet gezien.” Nee als je de andere kant op kijkt, zie je dat niet.’