Ruim een jaar geleden verloren Jop de Vrieze en Zvezdana Vukojevic hun zoontje Mikki vlak voor de geboorte. Ze gingen op zoek naar oorzaken en proberen te voorkomen dat anderen hetzelfde overkomt. Ondertussen zijn ze weer zwanger. In deze serie doen ze verslag van hun ervaringen. Deze week episode 10, over de rol als (on)welkome luis in de pels.

STEUN RO

‘Foetale groeivertraging’. Hoe vaak zullen we dat woord gelezen en opgeschreven hebben, de afgelopen maanden? Het staat op het programmafoldertje dat we net in een tasje met wat reclameflyers en een notitieblokje overhandigd hebben gekregen.

We zijn gearriveerd in een congresgebouw aan de rand van Utrecht, voor een symposium over het onderwerp wat ons leven veranderde en ons het afgelopen jaar in zijn greep hield. Een onschuldig woord voor een afschuwelijk fenomeen: de slecht functionerende placenta voorziet het ongeboren kind van te weinig voeding en zuurstof, waardoor het gevaar loopt te stikken of verhongeren – met in het geval van Mikki de dood tot gevolg.

Het had niet veel gescheeld, of we waren er helemaal niet bij geweest vandaag. Normaal gesproken zijn organisatoren blij als je je als journalist aanmeldt voor hun evenement, maar ditmaal kregen we nul op het rekest: ‘Deelname is bedoeld voor zorgprofessionals teneinde hun kennis te verdiepen. Derhalve worden voor dit symposium geen perskaarten uitgegeven.’ Erboven hing per ongeluk de interne mail die de projectcoördinator aan de administratief medewerkster stuurde: ‘Precies de juiste toonzetting zoals ik met professor … had afgesproken! Dank!’ Vreemd, op de site staat duidelijk dat overige belangstellenden eveneens van harte welkom zijn.

Waarom werden we geweerd? Omdat we als ouders emotioneel betrokken zijn bij het onderwerp? Omdat Jop de professor destijds wel telefonisch interviewde, maar niet opvoerde in ons NRC-verhaal? Omdat hij hem een kritische mail met suggesties had gestuurd over de conceptrichtlijn foetale groeirestrictie van de beroepsorganisatie voor gynaecologen, de NVOG, waarvan hij auteur is?