Het is maatwerk en vraagt vindingrijkheid. Maar soms blijken effecten onvoorspelbaar

STEUN RO

         De lezer moet weten….

….dat het bedrijf waar ik op doel, ondersteunende diensten ontwikkelt. Bijvoorbeeld ten behoeve van mensen met hersenafwijkingen, zoals vormen van dementie. We spreken ook wel over domotica, thuiszorgtechnologie. Daarbij wordt met succes gebruik gemaakt van audiovisuele middelen. Denk aan een prettige vrouwenstem en eventueel EVA in de vorm van een avatar. Het is maatwerk en vraagt vindingrijkheid. Maar soms zijn effecten onvoorspelbaar. Niet iedereen levert dat applaus op….

Nachtmerrie
Zo is er een oplossing gevonden voor man die geregeld ‘s nachts wakker wordt en dan onrustig is door nachtmerries. Via een sensor in een matrasmatje wordt automatisch gesignaleerd wanneer hij overeind komt. Dan vraagt EVA of ze een liedje moet zingen. Of dat hij naar toilet moet. In dat laatste geval gaat de verlichting aan. Eenvoudige LED kerstverlichting wijst de weg naar het toilet Tot ieders tevredenheid. Het bedrijf zoekt consequent naar eenvoudige praktische oplossingen.

Gesloten afdeling
Men heeft ook te maken met cliënten die zijn geïnstitutionaliseerd.  Verblijven in een instelling en niet meer thuis. Zo komt men natuurlijk vaak op locatie. Zo ook een keer bij een streng Christelijke instelling op de Veluwe. Daar leeft een groep bewoners in een gesloten afdeling. Met een eigen gemeenschapsruimte. De sfeer wordt helaas lange tijd negatief beïnvloed door twee ruziënde zusters die daar ook verblijven. Die onrust is als het ware besmettelijk en slaat over op de andere bewoners. Men is ten einde raad. Er wordt besloten het geluidsniveau eens te meten (in decibel).

Mannenstem
Er wordt een DB meter zodanig ingesteld dat boven een bepaalde lawaaidrempel de Avatar Eva gaat praten. Er wordt echter in deze situatie een mannenstem toegepast. De tekst luidt zoiets als ‘dames geen ruzie meer maken’. Het is op een gegeven moment weer  zover. Deze stem spreekt vanuit het niets tot  deze kijvende dames terecht. Zij stormen de huiskamer in roepende “God heeft gesproken”. Om een lang verhaal kort te maken: de ruziesfeer verdwijnt. Maar verplaatst zich naar de Directievleugel. Helaas is nu de directeur enorm boos. Hij meent dat er misbruik is gemaakt van de gelovige dames en dat je mensen niet voor de gek mag houden.

Domotica
Tja…Ik zie dat anders. Het is belangrijk om met eenvoudige middelen een oplossing te vinden. Ook voor situaties waar je te maken hebt met mantelzorgers. Te vaak heb ik gezien dat geavanceerde technische toepassingen niet of nauwelijks werden gebruikt. Of een korte tijd. De praktijk is echt wat anders dan een laboratorium situatie.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering voor JT laten blijken door een kleine bijdrage.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -