Onder het bekende wijngebied Rioja, aan de Duero-rivier, ligt Ribera del Duero. Deze streek staat bekend om het extreme klimaat en dat brengt eigenzinnige en krachtige wijnen voort, voornamelijk gemaakt van de stugge tempranillodruif. Ik bezocht een aantal wijnhuizen en dronk een glaasje mee. Fotografie: José Ignacio Berdón

STEUN RO

Als je Ribera del Duero wilt bezoeken, volgt na een vliegreis naar Madrid een twee uur durende autoreis door een glooiend landschap dat soms onaards aandoet door de geringe en lage vegetatie en vreemde rotsformaties. Her en der staan koeien langs de weg, verlaten benzinestations en motels flitsen mistroostig voorbij. Het zou zo in een Amerikaanse western kunnen.

De dorpjes onderweg naar provinciehoofdstad Valladolid lijken verlaten, de wegen zijn echter wel goed onderhouden. Hoe meer je naar het noordwesten rijdt, hoe meer kastelen er opdoemen, hoe meer de omgeving zich openstelt, alhoewel op zondag uiteraard alles gesloten is. Zelfs de hotelbar in Valladolid.

Van DO naar DOC

Ribera del Duero ligt in het district Castilië en León, aan de Duero dat later in Portugal de naam Douro zal dragen, bekend van de Dourovallei. Het is een opkomend wijngebied dat op het punt staat de DOC-kwalificering te krijgen. DOC staat voor Denominación de Origen Calificada, de hoogste categorie in de Spaanse wijnregelgeving. Niet zonder reden: de wijnen afkomstig uit deze streek zijn van goede kwaliteit. Iets waar de wijnboeren en de wijnraad van Ribera del Duero gedwongen worden op in te zetten. Door het klimaat dat er heerst, kan de regio gewoonweg niet concurreren op kwantiteit, alleen op kwaliteit. Ze zeggen zelf graag dat ze leven in negen maanden winter en drie maanden hel. Temperaturen kunnen uiteenlopen van 42 °C in de zomer tot -20 °C in de winter. In een etmaal kan de temperatuur zo dertig graden verschillen. Er is maar een korte periode zonder vorst: van mei tot oktober. Er valt weinig regen en áls deze valt, wordt het niet goed gedistribueerd door de kleiachtige grond waaruit een groot deel van de streek bestaat. Tel daarbij op dat het voornamelijk regent als de planten inactief zijn en ze minder lang wel actief zijn dan gewenst en voilà, maak kennis met de stoere tempranillodruif.

Ik ben freelance journalist, (chef)redacteur en bladenmaker. Ik coördineer, begeleid, redigeer en schrijf. Voor klanten als CNN Travel, Hearst Netherlands, Winelife, Fabulous Mama, Meridian Travel, ELLE eten, Santé, Het Parool, Grazia, Misset Horeca en het Nederlands MediaNetwerk.