De rijontzegging van Martinus G. (69) uit Hippolytushoef, die twee ernstige verkeersongevallen op zijn naam bracht, is in hoger beroep vijf jaar geworden. Dat is 2,5 keer hoger dan bij de rechtbank.

STEUN RO

Ook de advocaat-generaal kwam veertien dagen geleden met een ontzegging van twee jaar. ‘Te weinig voor wat G. heeft gedaan’, vond het Amsterdams gerechtshof. Op 16 oktober 2011 reed de ondernemer enkele kilometers over de A7 bij Wieringerwerf met een kapotte linkervoorband. Een motorrijder botste op onderdelen van de band en de velg, die op de weg achtergebleven waren en raakte zwaar gewond.

G. weigerde de ademanalyse, nadat was geconstateerd bij de blaastest dat hij vier keer te veel op had. 7 november 2013 verleende hij in Den Oever geen voorrang aan een tegemoetkomende fietser. Het slachtoffer overleed een half jaar later als gevolg van de aanrijding. G. ging van de veroordeling van de Alkmaarse rechters in appel, en merkt nu dat ‘appelleren riskeren’ betekent.

Want het hof was het weliswaar eens met de bewezenverklaring in eerste aanleg en het vonnis van twee maanden cel voorwaardelijk met daarnaast 180 uur onbetaalde arbeid. Maar gezien G.’s drankprobleem en zijn eigen ontkenning daarvan – op 20 maart 2016 is hij betrapt op rijden onder invloed, in zijn woonplaats – werd het spoor van de advocaat-generaal gevolgd.

Met als gevolg dat de man via de reclassering en de GGZ richting de Brijderkliniek voor verslavingszorg wordt gedirigeerd. En dat hij ook de komende jaren dus een beroep moet blijven doen op een medewerker om hem te chaufferen.

aajruitenbeek@kpnmail.nl'
    Misdaad & misstanden, rechtbank, thrillers, Achterdam & prostitutie