Bijna 27 jaar na dato, lijkt de mysterieuze verdwijning van de toen vijftienjarige Willeke Dost de mensen maar niet los te kunnen laten. Sterker nog: als de politie tegen het einde van deze week niet opnieuw gaat graven achter de boerderij in Koekange waar ze destijds woonde, ‘dan doen we het zelf’, zeggen twee Drentse rauwdouwers. Een minutieuze reconstructie, want: hoe zat het ook al weer?

1977. (26 december) Het is waterkoud, deze tweede kerstdag. Het kwik wijst maar een paar graden boven nul aan, en het heeft die dag lang geregend. De wegen zijn glad. Stratenmaker Willem Dost (26) en zijn vrouw Truus Dost-Wopken (28) zijn even wat eten wezen halen. Maar op de weg terug naar hun huis in Odoorn, raken ze in een flauwe bocht van de Drentse Mondenweg in Eerste Exloërmond in een slip. Een eerste tegemoet komende auto wordt nog geschampt, maar vervolgens knallen ze frontaal op een tweede tegenligger. De drie inzittenden van die tegenligger raken zwaargewond, maar Willem en Truus Dost zijn op slag dood.

Het dochtertje van het echtpaar, Willeke, is dan op de dag af dertien maanden oud. Het kersverse weesje komt eerst terecht bij opa en oma Dost, de ouders van Willem. Die zijn dol op hun kleinkind, en willen maar wat graag voor haar zorgen. Maar de kinderbescherming laat dat niet toe. De Dosten leven namelijk van een uitkering, en ‘dus’ wordt er geoordeeld dat er van een optimale opvoeding geen sprake kan zijn. De grootouders vechten tot aan de rechter voor de voogdij, maar krijgen ook daar nul op rekest.

Willeke woont ook nog een tijdje bij haar tante Klaasje Wopken, de familie van haar moeders kant. Ook de Wopkens willen haar met alle liefde adopteren, maar ook hier steekt de kinderbescherming een stokje voor. Hulpverleners oordelen dat alleen een ‘therapeutisch gezin’ – wat zoveel wil zeggen als een gezin zonder andere kinderen – goed genoeg is voor Willeke. Vanaf dat moment begint de rondgang langs tehuizen en pleeggezinnen.

De interesses van Geert Jan Darwinkel zijn legio. Van (Amerikaanse) sport, tot film, human interest, lifestyle, muziek en reizen. GJ is old skool, maar toch reuze bij de tijd.