BOEKAREST — Een voormalige Roemeense inlichtingenofficier is veroordeeld tot 13 maanden gevangenisstraf wegens ontkenning van de Holocaust in de allereerste veroordeling op grond van een wet uit 2002.

STEUN RO

Vasile Zarnescu (74), een voormalig kolonel die 11 jaar voor de Roemeense inlichtingendienst (SRI) werkte, werd donderdag door een rechtbank in Boekarest veroordeeld voor het schrijven van online artikelen waarin hij de Holocaust omschreef als een ‘fraude’.

In 2016 publiceerde Zarnescu ook een boek met de titel De Holocaust – de duivelse Bogeyman – de afpersing in naam van het Holocaustgeld’ (in het Roemeens: Holocaustul – Gogorița diabolică – Extorcarea de ‘bani de holocaust’). Daarin beweert hij dat de dood van zes miljoen Joden “de grootste fraude in de geschiedenis van het universum” is.

“Het is de eerste veroordeling voor het ontkennen van de Holocaust en het is een sterke boodschap van het rechtssysteem, een die belangrijke vooruitgang laat zien”, zei Alexandru Muraru, onlangs benoemd tot speciale regeringsgezant voor de strijd tegen antisemitisme en xenofobie. “De zaak is interessant omdat we het niet over zo maar iemand hebben, maar over een voormalig lid van de SRI”, zei Muraru tegen persbureau AFP.

Aanklagers hadden een onderzoek ingesteld naar Zarnescu nadat een boekpresentatie in een bekende boekwinkel in Boekarest in april 2016 was geannuleerd. De voormalige officier werd vervolgens vorig jaar aangeklaagd.

Ontkenning van de Holocaust, inclusief ontkenning van de Holocaust in Roemenië, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog lange tijd bondgenoot was van nazi-Duitsland, werd voor het eerst illegaal gemaakt in een nooddecreet in 2002.

De noodwet uit 2002 ging vooraf aan internationale verontwaardiging over verklaringen door de toenmalige Roemeense president Ion Iliescu en de minister van Cultuur in juli 2003. De president en zijn minister minimaliseerden de Holocaust en verklaarden officieel dat in Roemenië geen Holocaust had plaatsgevonden. In reactie op de verontwaardiging stelde Iliescu een internationale commissie van historici in onder leiding van Elie Wiesel, Nobelprijswinnaar voor de vrede.

Het rapport van de commissie, dat eind 2004 verscheen, was een mijlpaal. De geschiedenis van de Holocaust in Roemenië was tijdens het communisme onderdrukt en weinig Roemenen waren zich bewust van de mate van betrokkenheid bij de Holocaust van dictator Ion Antonescu en vele anderen in het leger, de regering en de samenleving.

Volgens de internationale commissie van historici onder leiding van Wiesel, zelf een in Roemenië geboren Jood, stierven tussen de 280.000 en 380.000 Roemeense en Oekraïense Joden en 11.000 Roma in Roemenië en de gebieden die onder haar controle stonden in de periode 1940-1944.

De huidige president Klaus Iohannis heeft in 2015 wetgeving ondertekend die de openbare ontkenning van de systematische moord van joden door nazi-Duitsland, samen met een aantal andere misdrijven, strafbaar stelt met maximaal drie jaar gevangenisstraf.

Zarnescu is van plan tegen de straf in beroep te gaan.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -
Zuidoost-Europa correspondent voor Canadese en Nederlandstalige media. Onderzoeker aan het Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB).