Rokende, snuivende, blowende, pillen slikkende en cocktails slurpende voetballers zijn van alle tijden. Vooral in Engeland. Daarom waren ze de voorbije week volop in het nieuws, Emmanuel Adebayor en Patrick van Aanholt. Adebayor zou tijdens contractbesprekingen met Olympische Lyon een sigaretje hebben opgestoken en vroeg terloops om een shot whisky in zijn koffie… Van Van Aanholt doken oude foto’s op, lurkend aan een waterpijp.

STEUN RO

Dat van Adebayor was een grap, uiteraard. Van footballfrance.fr. Een humoristische website. Adebayor zou een bizar eisenpakket op tafel hebben gelegd bij Lyon’s manager Bruno Génésio, schreven ze. Een privé helikopter om hem naar de training te vliegen, een eigen kok (Joël Robuchon) en een villa met zwembad, dat uitzicht biedt op Corsica…
Diverse media pikten het grappig bedoelde bericht serieus op, vooral in Engeland natuurlijk.

Adebayor liet het er niet bij zitten en voelde zich geroepen te reageren. De meeting was juist uiterst amicaal verlopen, zei hij. Maar omdat Adebayor te laat in Frankrijk was gearriveerd contracteerde  Lyon een andere, veel jongere spits. Jean-Philippe Mateta. Aan de ene kant wilde Adebayor zijn ontwikkeling niet in de weg staan, daarnaast vreesde hij een gebrek aan speeltijd voor zichzelf. Bovendien vond de clubleiding het geen prettig vooruitzicht dat Adebayor straks vier weken afwezig zal zijn omdat hij met Togo deelneemt aan het toernooi om de Afrika Cup.

En voor de volledigheid: Adebayor dronk alleen water tijdens de bespreking, vroeg niet om whisky en heeft geen sigaret opgestoken.
Een kleine zoektocht op internet levert de ene na de andere rokende voetballer op. Je struikelt er bijna over. Sneijder, Nainggolan, Balotelli, Özil, Rooney, Wilshere, ja, zelfs Messi is wel eens met een peuk gesnapt.

En aan dat illustere rijtje kunnen we nu ook de naam van Patrick van Aanholt toevoegen, linksback van Sunderland en kandidaat internationaal van Oranje.

Vorig weekend werd Van Aanholt door zijn trainer op het allerlaatste moment uit de opstelling geschrapt voor de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur, omdat tijdens een cardiologisch onderzoek hartfalen was geconstateerd. Toen dat een vergissing bleek te zijn speelde hij twee volledige wedstrijden, voor de League Cup tegen Queens Park Rangers en afgelopen zaterdag tegen Crystal Palace.

Tussen die twee wedstrijden door publiceerde The Sun, een pulpkrant die ze in sommige delen van Engeland willen verbieden, een (maanden oude) foto van een waterpijp rokende Van Aanholt, onder de kop ‘Hubble bubble… Pat’s in trouble’.

Alles gaat om de juiste timing. En stoppen is geen optie, klaarblijkelijk.

Met Vriendelijke SportGroeten,
@MJvdHeuvel

Sportcolumnist