Ronald A. Westerhuis heeft zeker geen digitale ambities en pas een half jaar een smartphone 

We hebben alle communicatiemiddelen te over, maar wie communiceert er nog?

Maar wat betekent dat spandoek dan….. 

Creative mind
Wie Ronald Westerhuis nog niet kent, zal wel opveren bij het noemen van de naam MH17. Ronald kreeg de eervolle opdracht het roestvrij stalen MH17 monument te vervaardigen. Hij noemt zich een ‘creative mind’. Mij verrast de tekst die op een enorm spandoek hangt aan zijn atelier langs een Zwolse verkeersader. En dus ga ik bij hem langs…


https://ronaldawesterhuis.com/portfolio-items/mh17/

Innovatie
Ronalds kunstwerken staan overal op de wereld. Hij weet precies waar. Zijn monumentale stalen kunstwerken zijn vaak voorzien van trackers. Hij kan daarom precies volgen waar een kunstwerk zich bevindt op de oceaan tijdens transport naar New York. Deze data vormt vertrouwelijke informatie. Anderzijds is nog nooit een exemplaar gestolen. De kunstwerken zijn ook voorzien van een certificaat. Het is eigenlijk hetzelfde als met een auto. Bij ons is de kwaliteit te hoog om het na te maken, aldus Ronald. Ons sterke punt is, we maken alles maar 1 keer. Alleen maar unica. Ik krijg wel eens foto’s met de vraag: kan ik dit kopen? En ik weet dus ook alles wat ik gemaakt heb. Dus ja, sorry, maar dat klopt niet, zeg ik dan. Wat zou je hier moeten met de Blockchain?

Bitcoin vraagteken, Kunst drie uitroeptekens
Hoe ik dan kom bij een bezoek? Dat is eenvoudig uit te leggen. Ronalds werkplaats aan de Veerallee (ik mag Ronald praktisch mijn buurman noemen) is sinds kort voorzien van een levensgroot dundoek met de tekst Bitcoin? Kunst!!!. Dat roept natuurlijk vragen op, zeker omdat de Veerallee een drukke verkeersader vormt tot het centrum van Zwolle. Ronald kan er over meepraten want er zijn al mensen komen informeren of er betaald kan worden met Bitcoin (geen probleem) of dat hij ‘anti’ Bitcoin is (nee). Het is al op verschillende manieren uitgelegd die tekst op de muur. Uiteraard maak ik een foto van de kunstenaar staande voor zijn dundoek.

Misvatting
Mijn bezoek berust in feite op een misvatting. Dat blijkt al gauw. Ik dacht dat de combinatie Bitcoin & Kunst kon wijzen op een belangstelling van de kunstenaar voor de nieuwste rage. Niet alleen voor cryptomoney, maar ook unieke digitale kunstwerken de NFTs die inmiddels voor astronomische bedragen van eigenaar wisselen. Het blijkt anders te zijn. De kunstenaar kan heel goed uitleggen wat hij wil zeggen met zijn actie.

Investeren
Eerder tijdens de Corona Crisis is Ronald wereldberoemd geworden vanwege een dergelijk initiatief met een tekst HEB LIEF. Maar dit is toch wel wat anders. Ik laat hem een handboek zien over Blockchain in de zorg. Maar dat zegt hem niet veel. Bitcoin gaat voor hem gaat om investeren. Maar hij doelt op investeren in jezelf. Dus het doek heeft een boodschap. Geen HEBzucht, maar HEB LIEF. Dat is eigenlijk het enige wat telt. Hoe hij daarop is gekomen, is mijn vraag.  Ik heb nooit eigenlijk wat gezien in die in digitalisering, aldus Westerhuis:  Ik begrijp die hele virtuele valuta niet. Begrijp er niets van.  Begrijp wel dat de halve wereld er mee bezig is.. Ja maar waarom zijn die mensen daar mee bezig? Zijn die mensen daar mee bezig omdat het goed is voor de wereld en we gaan helemaal digitaal. Of zijn ze bezig met waardevermeerdering. Want je kan niet met iemand spreken of de vraag komt: zit je in de Bitcoin ? Geld is niks meer waard. Het is wat de gek ervoor geeft.

Hijskraan
Van NTFs blijkt hij terloops toch wel gehoord te hebben (iets met die peperdure Tweet). Anderzijds vraagt hij zich af wat er nu zoveel anders is dan de aanpak van een Andy Warhol of Anton Heyboer. Laatstgenoemde zorgde voor ophef door met veel kabaal een vleugel uit een hijskraan te gooien en dat als kunst te zien. Maar het geeft natuurlijk ook wel een beetje de gekte aan.  Ik ben heel traditioneel kunstenaar, ik ben beeldhouwer, Maak sculpturen.Ik maak de ruwe vorm, mijn team maakt het helemaal af. Dit is dit is meer conceptueel conceptueel werk zeg maar. Al pratende komen we toch tot de conclusie dat er kansen liggen.  ik kan uitleggen wat virtueel eigendomsrecht gebaseerd op Blockchaintechnologie inhoudt. het begrip Non-Fungible Token (NFT). Zijn stem wordt nu toch hoorbaar opgetogen!

JanTaco te Gussinklo · Ronald A. Westerhuis
Ik maak veel van die grote roestvrije stalen bollen. Ik heb er wel aan gedacht die gewoon eens van een kraan af te gooien. Baf. Laat maar vallen! Een beslist unieke foto of video met een certificaat en als NFT op een platform als OpenSeas in een veiling te koop aanbieden. Trouwens ook de brokstukken zijn wellicht nog verkoopwaardig (red). Of omsmelten? Ik denk dat mijn jongens meteen weglopen. Dat doen we een keer en nooit weer….

VirtueleCommunicatie
Ik heb een assistent die Zoom meetings organiseert, maar ik heb er niets mee. Sinds half jaar heb ik een mobiele telefoon. Prima, We hebben alle communicatiemiddelen te over, maar wie communiceert er nog? En als je dan wat stuurt wordt het verkeerd begrepen. Ik mis gewoon het menselijk contact. Dat is denk ik wat kunst wel teweeg brengt. En ook wie je bent. Je wordt geconfronteerd met jezelf als je in mijn werk kijkt. Die hoogglans. Je ziet jezelf, Dus je wordt onderdeel van een sculptuur. Je leert naar jezelf kijken: zelfreflectie.

Link

Home

Vervolg
De afspraak is dat ik het interview uitwerk en dat we daarna eens nagaan of het NFT plannetje concreet te maken is!! Interesse abonneer dan gratis op Nieuwsbrief https://authory.com/JanTacoteGussinklo/

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering voor JT laten zien door een kleine bijdrage te doen.

 

 

 

Mijn gekozen waardering € -