Met één blik op zijn bankrekening weet een voetballer of de schoenen die hij draagt goed zijn of niet. Natuurlijk, de kicksen moeten goed zitten. Maar of de fabrikant ze nu groen, geel of oranje verft, het is de prof om het even. Als het maar schuift….

STEUN RO

Nee, het ligt niet aan uw televisie. Noch aan uw bril. Er schuiven dit WK daadwerkelijk voetballers door het beeld met twee verschillende schoenen aan. De rechter lichtroze, de linker lichtblauw. De voetbalwereld is, in jacht op aandacht en bijpassende financiële revenuen, inmiddels écht iedere schaamte voorbij.

Je kon er op wachten. Gedwongen om, in de moordende concurrentiestrijd met Adidas en Nike, nog maar weer eens met een goed idee voor de dag te komen, zal een haast wanhopige schoenontwerper bij Puma in aanloop naar het WK met het zweet op het hoofd gesuggereerd hebben 'dan maar twee verschillende schoenen' in één doos te stoppen. Dat de hele afdeling instemmend knikte en er zelfs schouderklopjes werden uitgedeeld, zegt veel over het profvoetbal van vandaag de dag. Alles is goed, als het maar opvalt. En geld oplevert.

Kinderkamer

De evoPOWER Tricks van Puma vallen ontegenzeglijk op. Wie verzint het ook. Lichtroze. En lichtblauw. Alsof de aanstaande ouders geen keuze konden maken voor de kleur van de kinderkamer en voor een onzinnig compromis hebben gekozen. Je krijgt onwillekeurig associaties met Barbiepoppen, beschuit met muisjes. Niet gek dat de Ivoriaan Yaya Touré tegen Colombia geen bal goed raakte. Wat wil je ook. Je wordt al wee als je van een afstandje naar de schoenen kijkt, laat staan als je ze moet dragen.

Er zijn niettemin een heel stel voetballers die zich hebben laten verleiden voor het dragen van deze of ander vaak net zo bespottelijk gekleurd schoeisel. Tuurlijk, in de peperdure reclamecampagnes van de merken rondom het WK gaat het steevast over de stevigheid, de souplesse, het draagcomfort, het minieme gewicht en de unieke pasvorm. Elk model heeft zijn unieke sellingpoint. Wat bij de tv-kijker echter toch vooral blijft hangen zijn de opzichtige kleuren. En de spelers? Die checken zo nu en dan hun bankrekening en zien dan direct dat het goede schoenen zijn.

Bedenkingen

Naast Touré lopen onder meer ook Fabregas, Aguero, Reus en Balotelli met de Tricks. Balotelli erkent dat hij 'eventjes' zijn bedenkingen had. ,,Toen ik die schoenen voor het eerst zag, dacht ik dat de Puma-man die ze ons liet zien, gek was. Toen ik erachter kwam dat er écht geen steekje los aan hem zat, was ik meteen verkocht.''

Puma is er in ieder geval in geslaagd dé blikvanger voor dit WK te presenteren. Maar ook Nike en Adidas is iedere terughoudendheid vreemd. De fluorescerende Nike Mercurial Superfly, uitgevoerd in zuurstokkenroze, en de citroengele Nike Magista zorgen dat je – ook als het stadionlicht uitvalt – nog voldoende zicht hebben. Ze zijn beeldbepalend en ontworpen volgens het principe 'it's a bird, it's a plane. No, it's Superman'.

Schoen en sok

Want: is het nu een ietwat dikke sok of juist een lange schoen? Sok en schoen zijn namelijk geïntegreerd. Een ideaal ontwerp voor Ruud Krol, die liefst blootvoets door het leven stapt. Maar toch ook wat onzinnig. Uniforme, lange sokken zijn, al is het maar om de scheenbeschermers op hun plaats te houden, op internationaal niveau immers verplicht.

Mocht Cristiano Ronaldo toch nog een keertje excelleren dit WK dan doet hij dat op de Mercurial Superfly, Iniesta en Busquets mogen ondanks hun Magista's volgende week naar huis. Hun ploegmaten Piqué en Ramos dragen dit WK de Nike Tiempo. Ook al verkrijgbaar in opvallend geel (of oranje). En gemaakt van kangeroeleer. Niet raar misschien dat de bal Ramos steeds van de voeten sprong…

Kicksen

Adidas liet het fluorescerende juist los. De Duitse fabrikant herschiep goeddeels zwart-witte schoenen, die echter geenszins op klassieke kicksen lijken. De ontwerpers zijn eerder geïnspireerd door tijgerprints en zebrastrepen. Speciaal voor Messi werd zijn F50 met een licht Argentijns accent ontworpen. Mizuno bedacht wel een écht zwarte schoen, waarbij alleen het logo wit is. Terug naar hoe het ooit was. Met name Japanse spelers gebruiken ze. Al heeft Keisuke Honda dan toch liefst een paar dat goed kleurt bij zijn blondgeverfde haren. Zijn Wave Ignitus 3s-schoenen zijn dan ook goudkleurig. Toch jammer dat ook hij waarschijnlijk na drie wedstrijden naar huis kan.

    Edward Swier was er bij op de Olympische Spelen in Peking en Londen, deed verslag van Wimbledon en Roland Garros. Schrijft tegenwoordig ook over voetbal. Reed naast honderden andere koersen tien keer de Tour de France, in de volgerskaravaan. Zat er met zijn neus bovenop, maar zag niet alles.