Pianist en zanger Ruben Hein is momenteel in het theater te zien met zijn eerste solotheatertour ‘Boventoon’ waarin hij via muzikale- en persoonlijke verhalen vertelt over de totstandkoming van zijn cd Groundwork Rising uit 2018. Muziekjournalist Peter Schavemaker interviewde Ruben Hein.

STEUN RO

Waarom heb je gekozen om dit album centraal te stellen?
“Dat was in eerste instantie mijn uitgangspunt, omdat de liedjes op de plaat best wel persoonlijke liedjes zijn, waarachter verhalen schuil gaan. In deze theatertour wilde ik ook iets meer van mijzelf laten zien, waarbij ik het publiek meeneem naar mijn muzikale en persoonlijke identiteit. De plaat was voor mij nogal een leerproces, waarbij ik mijzelf heruitvond. Die zoektocht heeft mij heel veel geleerd, maar ik kwam ook tot de ontdekking dat ik ook nog veel te leren heb. Hiernaast heb ik nagedacht wat ik wilde gaan spelen tijdens deze theatertour. Dat zijn de liedjes van Groundwork Rising geworden, maar ook eerder werk en covers.”

Ik ben inderdaad mijn onbevangenheid verloren.

Welk liedje op Groundwork Rising verwoordt de keuze voor deze tournee?

“Everything I Say, de opener van de cd, waarin ik eigenlijk beschouwend en reflecterend de zoektocht bezing. Zo wordt de voorstelling ook. In de voorstelling vertel ik verhalen die allemaal gaan over identiteit en de minder glamoureuze kant van het muzikantschap. Mensen zien meestal alleen de buitenkant, de artiest op tv en op het podium, maar de rit ernaar toe is hobbelig. Ik hoop dat het publiek zich herkent in de gebeurtenissen waar je als mens mee om moet leren gaan. Soms is het grappig, intens of soms een verkeerde beslissing.”

Peter Schavemaker (1967) is een media-, popmuziek-, theater- en internationaal animatiejournalist, moderator en radiopresentator. Op 14 februari 2018 verscheen zijn 512-pagina tellende eerste boek 100 jaar Hilversum Mediastad. Hij schrijft/schreef voor ZippyFrames.com, Animation Magazine, Helsinki Times, Müürileth, Spreekbuis.nl, Dagblad De Gooi- en Eemlander, De Telegraaf, AD, VARA Gids, Radio2.nl, HUMO, Broadcast Magazine, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, en verschillende regiokranten.