Russen zoeken Paul Walker

Vrijgegeven statistieken van Google geven aan dat inwoners van Moskou en Sint-Petersburg in 2013 het meest gezocht hebben naar informatie over Paul Walker, het Eurovisie Songfestival en Double Dutch.

Eindejaarslijstjes, ook Russen zijn er dol op. De Moskouse internetkrant The Village zag dat Google haar zoekresultaten publiceerde middels een persbericht en sprong daarop in. 

Pol Woker

Daaruit blijkt dat Moskovieten en Petersburgers in 2013 vooral op zoek zijn geweest naar Paul Walker (wat in het Russisch overigens als 'Pol Woker' wordt uitgesproken), de Amerikaanse acteur die op 30 november verongelukte. In Sint Petersburg werd Walker overigens nog wel op zoekresultaten afgetroefd door het Eurovisie Songfestival.

Een derde plek was in beide steden weggelegd voor een social medium. Maar ook al wordt Facebook steeds populairder in Rusland, het betreft in dit geval Odnoklassniki ('klasgenoten') en VKontakte ('in contact'). Odnoklassniki claimt zo'n 150 miljoen gebruikers te hebben, terwijl VKontakte na Facebook de populairste netwerksite in Europa is met bijna 200 miljoen accounts.

Struinen we de lijst verder af, dan bleek er ook veel gezamenlijke aandacht te zijn voor de meteorietinslag in Tseljabinsk en Andrej Panin, een populaire Russische acteur en regisseur die net als Walker dit jaar aan zijn einde kwam. Dood werd hij met een hoofdwond in zijn appartement aangetroffen, afgelopen maart. 

Snufjes

Maar de interesses van Petersburgers en Moskovieten lopen ook uiteen. Waar de tweede stad van Rusland veel zoekt op films, willen de hoofdstedelingen liever meer informatie over electronische apparaten en nieuwe technologische snufjes vergaren. 

'Double Dutch' is trouwens de meest gezochte locatie onder Moskovieten. Om verwarring te voorkomen: dit betreft een populair artistiek café.

Zoekmachine

Overigens is Google bij lange na niet de populairste zoekmachine onder Russen. Slechts een kwart kiest voor Google. Bijna tweederde geeft de voorkeur aan Yandex. Wereldwijd staat Yandex inmiddels zelfs op een vierde plaats, omdat het Bing heeft ingehaald.

Mijn gekozen waardering € -

Geert Jan Hahn is journalist en slavist. Werkte, woonde en studeerde in Kiev, Sint-Petersburg en Warschau. Voltooide Slavic Literary Studies cum laude aan de UvA. Reist, schrijft en spreekt als Oostblogger voor landelijke media. Is daarnaast bekend van zijn taalvirtuoze zege bij het tv-spel Lingo en zijn columns over de favoriete sterfleeftijd van 27 jaar.

Geef een antwoord