Schandaalrapper op herhaling

De Duitse rapper Bushido beledigt in een nieuwe video verschillende politici tot op het bot. Volgens de omstreden artiest is beledigen part of the deal. Hij is niet voor niks 'gangsta-rapper'.

Opnieuw is de Duitse rapper Bushido, een van de bekendste popmuzikanten van het land, inzet van een schandaal. Niet zonder reden wordt de 34-jarige Anis Mohamed Youssef Ferchichi – half-Duits, half-Tunesisch – zelden genoemd zonder het predikaat ‘Skandal-Rapper’.

Ditmaal gaat het om de tekst van Bushido’s laatste rap ‘Stress ohne Grund’, waarin hij enkele vooraanstaande politici, onder wie de Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit (SPD), op wel heel grove wijze beledigt en met de dood bedreigt. Bushido rapt ondermeer dat zijn collega Kay One diens ‘bek’ moet houden omdat hij anders in z’n ‘kont geneukt zal worden als Wowereit’.

Golfterrein

Klaus Wowereit, die openlijk uitkomt voor z’n homoseksualiteit, liet het er niet bij zitten. De burgemeester kondigde aan gerechtelijke stappen tegen Bushido te ondernemen.

Bushido gaat ook tekeer tegen de nogal gezette, uitgesproken Groenen-politica Claudia Roth. Hij schetst een situatie, na een schietpartij, waarin Roth er ‘vol gaten’ zal uitzien als een ‘golfterrein’.

Met zijn ‘diss-rap’ baarde Bushido, precies zoals hij beoogde, veel opzien. In interviews (zien?) bekent de rapper – nadat zijn video binnen 48 uur meer dan een miljoen clicks telde – zijn doel mogelijk voorbij te zijn geschoten. ‘Maar vanuit het oogpunt van een ondernemer is het een succes. En ik ben nu eenmaal een gangsta-rapper’.

Maffia

Bushido is al jaren omstreden. Het weekblad Stern publiceerde kort geleden materiaal waaruit zou blijken dat de rapper lid is van een machtige maffia-clan uit Berlijn.

Het blad kreeg een door de artiest onderschreven volmacht in handen, waarmee de muzikant zeggenschap over zijn vermogen geeft aan de leider van een beruchte Arabische familieclan, Arafat Abou-Chaker (37). De Palestijns-Libanese familie Abou-Chaker heerst in delen van de Berlijnse probleemwijk Neukölln, waar veel buitenlanders leven. De clan wordt in verband gebracht met drugs- en mensenhandel, afpersing, prostitutie en overvallen. In interviews verwijst Bushido regelmatig naar zijn vrienden van de ‘Famiglia’, die zaakjes voor hem zouden regelen.

Later werd het bericht genuanceerd: ook Bushido bleek een volmacht te hebben om bij diens afwezigheid zaken voor Abou-Chaker te regelen.

Smaad

Bushido werd in het verleden veroordeeld wegens mishandeling en smaad. En hij is bekritiseerd wegens zijn voor vrouwen en homoseksuelen beledigende uitspraken.

Die incidenten zaten een loopbaan in de wereld van het entertainment en de politiek niet in de weg. Zo liep Bashido stage in de Bondsdag, bij een adellijke afgevaardigde van de christen-democratische CDU. En in 2011 kreeg hij, als een soort Duitse Ali B., de ‘Integrations-Bambi’, een onderscheiding wegens zijn ‘voorbeeldige integratie in de Duitse samenleving’ tijdens de uitreiking van de Bambi’s, de Duitse mediaprijs.

Zijn critici eisen al enige tijd dat Bushido die onderscheiding wordt afgenomen. Onder hen bevindt zich ook volkszanger Heino, die Bushido deze week ‘geestelijk gestoord of crimineel’ noemde. Inmiddels besloot de ‘Bundesprüfstelle für jugendgefährdende Medien’ dat Bushido’s rap wegens de extreme teksten niet aan jongeren onder de 18 jaar mag worden verkocht.

Mijn gekozen waardering € -

Wierd Duk schrijft over Berlijn, de hipste stad van Europa, en bericht over Duitsland, het machtigste land in de Europese Unie, en over Rusland, het ingewikkeldste land tussen Europa en Azië. Hij was correspondent in Rusland en verslaggever voor de GPD en Elsevier. Laat op radio en tv regelmatig zijn licht schijnen over actuele internationale ontwikkelingen. Schreef de boeken ‘Poetin: straatvechter bedreigt wereldorde’ (Prometheus/Bert Bakker) en 'Merkel: koningin van Europa' (Prometheus/Bert Bakker). In 2016 verschijnt 'De Beul en de Heilige: een geschiedenis uit Auschwitz' (Prometheus/Bert Bakker).

Geef een antwoord