De Haarlemse rechtbank heeft schapenboer Johannes K. (66) uit Zwaagdijk-Oost aan de ketting gelegd. Hij mag niet meer dan 150 dieren houden. Ook leidt de ernstige verwaarlozing van zijn vee tot straf.

STEUN RO

Zes weken gevangenisstraf hangen K. de komende drie jaar als een zwaard van Damocles boven het hoofd. Blijkt hij ergens in die periode meer dan 150 schapen op zijn bedrijf in Zwaagdijk te hebben, of onvoldoende fosfaatrechten, is hij de klos en moet-ie zitten. 

Daarnaast hebben de Haarlemse rechters hem veroordeeld tot een boete van 750 euro. Een en ander is voor de misdrijven en overtredingen, die de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) tussen april 2015 en juni 2016 noteerde. Maar K. ging al eerder over de schreef in de behandeling van zijn dieren. Van een vonnis uit maart 2015 stond nog een boete van 2000 euro open en die moet hij nu ook betalen.

K. bezat 1000 schapen, op zes plekken in de wijde omgeving, en kon dat volgens de deskundigen totaal niet aan. Dat leidde tot veel zieke dieren, en een opmerkelijk hoge sterfte. Hij liet kadavers niet tijdig opruimen door het destructiebedrijf, maakte verder gebruik van dubieuze dierengeneesmiddelen. Volgens de officier van justitie, die twee maanden cel voorwaardelijk en een boete van 1500 euro had geëist voor de jongste feiten, was behalve het dierenwelzijn de volksgezondheid in het geding door K.’s handelwijze.

aajruitenbeek@kpnmail.nl'
    Misdaad & misstanden, rechtbank, thrillers, Achterdam & prostitutie