Op Mondomijn bepalen leerlingen zelf hun lesprogramma. Lastig, om daarna weer ‘in het gareel’ te moeten op het voortgezet onderwijs. Mondomijn komt daarom binnenkort met voortgezet onderwijs volgens hetzelfde recept.

STEUN RO

In kindcentrum Mondomijn lopen kinderen op en neer tussen de ruimtes voor rekenen, wereldoriëntatie en het atelier voor techniek en creatieve vakken. Deze verdieping, onder het pannendak van een groot woonhuis-vormig schoolgebouw, is de werkruimte voor kinderen van 6 tot 9. Kinderen kiezen zelf voor werken aan een tafeltje, op een kruk of op een van de opvallende ronde banken – die door de kinderen zelf ontworpen zijn.

Persoonlijk onderwijs

Mondomijn, in de Helmondse nieuwbouwwijk Brandevoort, kiest rigoureus voor persoonlijk onderwijs. Directeur Joke Tillemans en haar team hebben het kindcentrum (basisschool en kinderopvang ineen) in 2009 samen met ouders en het bedrijfsleven uit de regio bedacht. Het resultaat was een school voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Een school zonder klassen. De kinderen zitten in vier ‘domijnen’ met ruim honderd leerlingen van ongeveer dezelfde leeftijd.

Iedere leerling volgt hier een programma op maat, met naast taal en rekenen bijvoorbeeld ook piano, voetbal of koken. Kinderen beslissen grotendeels zelf wat ze willen leren, en in welke volgorde. Vrijblijvend is dat niet: ze moeten zelf doelen stellen, en daaraan werken. Zo leidt Mondomijn kinderen op ‘voor banen die nu nog niet bestaan’, zegt Tillemans.

Marten van de Wier is zelfstandig journalist en communicatieprofessional. Hij heeft speciale aandacht voor duurzaamheid, natuur en onderwijs, en is daarnaast specialist Zuid-Nederland.