De legendarische smokkelactie met de Helderse kotter de Lammie in 1973, wordt alom beschouwd als het startpunt van de georganiseerde (drugs)misdaad in ons land. Op basis van het originele dossier van de Lammie, en unieke gesprekken met een inmiddels overleden bemanningslid, tekende misdaadauteur Joost van der Wegen het verhaal van de Lammie op. Via Reporters Online leest u de komende weken exclusief de eerste 19 hoofdstukken van deze criminele avonturenroman.

STEUN RO

6.

‘Dat vinden ze daar wel normaal, Dorus.’

De man met het Amsterdamse accent deed hard zijn best de onzekerheden bij Dorus weg te nemen over de illegale lading die hij naar een gevaarlijk gebied zou moeten vervoeren. Tenminste, als hij definitief in zou gaan op het voorstel om de smokkeltocht te gaan maken. Want hoe meer hij de risico’s over de trip op een rijtje was begonnen te zetten, hoe meer vragen het maken van de reis bij hem opriep. Hoe zou er in de buitenlandse havens gereageerd worden op een Nederlandse kotter die zo ver van huis was? Wat voor verhaal zou hij kunnen opsteken om dat te verklaren? En hoe zou de overdracht aan de kust van Libanon plaats gaan vinden? Zou de Lammie snel contact kunnen leggen met de Arabieren die de opdracht hadden gekregen ze van de verdovende middelen te voorzien?

Al die vragen overvielen hem en de laatste dagen was Dorus steeds meer gaan twijfelen over het maken van de reis.

Joost van der Wegen (1970) is onderzoeksjournalist op het gebied van criminaliteit, politiewerk, inlichtingendiensten, slachtofferschap, en drugsbeleid. Hij publiceerde hierover onder meer in Metro, Panorama en Vrij Nederland. Voor Crimesite schreef hij het boek 'Onder spanning’, over de donkere kanten van politiewerk. Joost is Reporter Online's true crime-auteur. Ook vanuit de rechtbank