Verontrustende ontwikkelingen uit verschillende hoeken doen marktspelers in de technische industrie en bezoekers terugschrikken voor deelname aan beurzen. Er hangt iets in de lucht… Één van de weinige dames op de beurs zoekt het op zee, terwijl de aanwezige HvA-studenten liever met waterstof de weg op gaan.

STEUN RO

Mijn eerste indruk van de WoTS beurs in Utrecht deze week, krijg ik in de aankomsthal. WoTs staat voor World Of Technology en Science.
Bij de receptie staan slechts 4 mannen hun parkeerdagkaart te kopen, verder is het nog rustig. Via de registratiebalie vervolg ik mijn weg naar één van de beurshallen. Ook mijn scanregistratie verloopt zonder chaotische drukte.
Ergens in het gebouw zitten groepen geïnteresseerden aandachtig te luisteren naar het zoveelste updated cybersecurity-verhaal, waar wij niet meer zonder kunnen.
De beurs is al een uur aan de gang en het is haast muisstil.
Jacco Fontein, staat in naam van EPG met zijn hydraulische componenten samen met Rexroth Bosch Group bij een stand. Hij heeft een verklaring hiervoor.
Al zegt hij het niet hardop, met cryptische omschrijvingen helpt hij ons concluderen dat de huidige schrikbarende ontwikkelingen desastreus zijn voor technologie beurzen.

Contradictio in terminis

Foto Anacaria Martijn
Jacco Fontein: “Aantal beursbezoekers slinkt”
Foto Anacaria Martijn
Kool:”logboek verbetert elektrische fiets”
Foto Anacaria Martijn
Gert ten Brinke: “Wij ontwikkelen continu”

Vanuit de toilet koers ik richting de stand van ASML. bedrijf dat is ontstaan uit een samenwerking van ASML International en Philips. Klanten van ASML zijn fabrikanten van chips.
De volgende uitspraak van ASMLvertegenwoordiger Gerbert ten Brinke is een contradictio in terminis vergeleken met datgene wat ik zojuist van de dame heb gehoord.
”Wij zijn continu aan het ontwikkelen.
De machines die wij fabriceren, maken de chips voor in uw kleding, in uw geld en in uw telefoon. Chips die kleiner en slimmer worden, wij zijn nog lang niet klaar.”
Een ontwikkeling die ook een bedreiging vormt voor onze privacy, denk ik hardop voor hem.
Gerben, kijkt weg en stokt even. ”Wij zijn zeker bewust van de ’big brother’ maatschappij die wij met onze machines scheppen’’, vervolgt hij.
”Chips achtervolgen ons inderdaad. Via chips kunnen wij bijna tot in detail alles volgen wat een ander doet, als wij dat willen. Uiteraard zijn er mensen en organisaties, die hier misbruik van maken. Iedereen zou zo kunnen weten dat u hier nu op deze beurs bent, ook kwaadwilligen, al roept u er niets over.
De potentiële beursbezoeker bewust van dit feit, trekt zijn conclusies, kruipt in zijn schulp en komt niet naar de beurs, geen face to face contact meer.
Wij ontwikkelen het goede en het kwade, maar wij gaan voor de eerste.”
Nog een contradictio, mijn ogen.
Moeten wij dit wel willen? Vraag ik hem.
Gerben: ”Aan de ander kant, chips helpen autoriteiten met preventie.
Dat is weer goed voor ons gevoel van veiligheid.”
Ik laat Gerben diep in gedachten achter en vervolg mijn weg naar de volgende stand.

Doortrapper leert op die fiets

Ik wil naar Engineering Spirit, motorproducent voor de elektrische fiets, maar onderweg kruist Erwin van Ammers werkzaam bij Krohne mijn pad:
”Wat brengt deze dame hier bij ons, kan ik u ergens mee helpen? Wat of wie zoekt u? ”
Vertel in 3 zinnen wat Krohne doet.” reageer ik.
”Meten is weten. Krohne produceert en levert meetoplossingen voor o.a. de procesindustrie”, licht hij toe.
Wanneer ik hem vertel, dat ik onderweg ben naar andere standhouders, krijg ik gelijk zijn kaart in mijn hand gedrukt. ”Doe ze de groeten en introduceer mij daar ook”, vraagt hij.
Het is dringen geblazen, een soort wedloop en de standhouders schreeuwen om aandacht.
Bij de stand van Engineering Spirit begrijp ik dat een laag opkomst het bedrijf niet direct raakt. Buiten de beurs om is er grote animo voor zijn activiteiten. Hier praat ik met de Manager, de heer Kool. Zijn techniek is gericht op de BMS (Battery Management Systems) chipplaat in elektrische fietsmotoren, die een logboek vastlegt tijdens het gebruik van de fiets. Bij reparatie en onderhoud put het bedrijf extra kennis uit het logboek om het product te verbeteren. De doortrapper leert op die fiets.
”Technologie rondom elektrische fietsen verbetert steeds, maakt topjaren mee en elk onderdeel voor zo’n fietsmotor is zeer gewild. Men weet ons te vinden op of buiten de beursvloer,” benadrukt Kool.
Even later trekken twee enthousiaste studenten van Hogeschool van Amsterdam mijn aandacht met hun prototype auto op waterstof.
”Dit is onze creatie, waarmee wij wereldwijd racen.
Hiermee vragen wij ook aandacht voor het milieu en duurzaamheid.
Ons doel op deze beurs is aandacht vragen voor duurzaam en milieuvriendelijk transport.
Het is ook voor ons nu schrikbarend stil, onze internationale race, daar moeten wij het van hebben”.

Olievlek op open zee

Buiten de beurspoorten zoek ik telefonisch contact met een in Nederland gevestigde Amerikaanse multinational die o.a elektronische controlesystemen voor de olie industrie produceert.
Het verbaast mij dat deze multinational op de beurs een stand deelt met andere partners. Jaarlijks organiseert dit bedrijf EMEA-HUG in het najaar, een netwerkcongres voor locale- en internationale belangstellenden.
Ook voor dit evenement kampt de organisatie met lage belangstelling.
Het is trekken en smeken bijna, verklaart een woordvoerder.
De interesse wil maar niet groeien. Lage olieprijzen en het recente akkoord voor inperking van de olieproductie door OPEC (Organisatie voor olie producerende landen) vormen de oorzaak. De gevolgen hiervan sijpelen door en vormen een soort olievlek op open zee.
Een zee waar men niet met elkaar in wil.
Investeringen in tijd en geld verdienen zich niet terug, daarom willen een aantal relaties van de multinational dit jaar de overtocht naar Nederland niet wagen.
Het begint tot mij door te dringen dat, mede door deze in menig oog verontrustende ontwikkelingen uit verschillende hoeken, marktspelers in de industrie en bezoekers terugschrikken voor deelname aan technologische beurzen.

Bachelor Journalistiek 1990 Utrecht, afstudeerrichting: Schrijvende Pers. Gaat uitdagingen aan. Heeft een erop uit mentaliteit. Interviewt, onderzoekt, analyseert en becommentarieert. Staat voor journalistieke onafhankelijkheid. Specialisme Technologische Ontwikkelingen en Human Interest