Drie vrouwen vertellen over hoe ze na hun vijftigste in bed leuk houden. Of leuker maken..

STEUN RO

‘Seks is het vieren van de verbinding met die ander’

Cora Emens (56) is sekscoach. Ze heeft 17 jaar een open relatie samen met haar soulmate Shai Shaha

“Op mijn eenentwintigste wilde ik exact weten wat er te ontdekken was op seksueel gebied en experimenteerde ik erop los. Tot tien jaar geleden. Toen veranderde een en ander. Ik heb zoveel gezien en gedaan, de drang naar dat avontuur is kleiner. De wetenschap dat er zoveel geslachtsziektes bestaan zorgt er ook voor dat ik minder zin heb om met anderen te vrijen. Condooms? Vreselijk! Liever intimiteit met mijn eigen man. Elke dag een orgasme hoeft niet meer perse, samenzijn is al fijn. Mijn man Shai en ik kennen elkaar door en door. Dat leidt soms tot routine, maar ook tot warmte en intimiteit. Toen we elkaar net ontmoetten bij een TV-show waren we beiden seksueel heel actief. Als ex-gigolo had hij net zoveel lust en onderzoeksdrang als ik; het was alsof we voor elkaar waren gemaakt. Tijdens onze eerste date gaf hij me een kaart met daarop een foto van een orgie. Hij zei: “Als je met mij hier naartoe gaat, krijg je alles van me: mijn hart, mijn kracht en mijn ziel”. Samen zijn we het seksuele avontuur aan gegaan en: het was geweldig. We gingen naar parenclubs, SM-feestjes, maakten sexy homevideo’s. Soms was het ook lastig. Er waren vrouwen die mijn man voor zichzelf wilde hebben, die bij wijze van spreken bij zijn voordeur stonden te wachten tot hij thuiskwam. Gelukkig vertrouwden we elkaar blind en voelde ik me niet bedreigd.

Na de bevalling van mijn dochter 28 jaar geleden kreeg ik een darmverzakking, wat na de overgang tot problemen leidde. Dit jaar ben ik pas geopereerd. Door de zeurende pijn verlangde ik soms minder naar seks, maar gelukkig heeft Shai me erop gewezen dat we ons seksleven niet moesten laten versloffen. We communiceerden goed over wat we wel konden doen. Oraal bevredigen bijvoorbeeld of rustiger vrijen. We vrijen nu drie keer per week naar beider tevredenheid. Seks met anderen gebeurt niet meer zo vaak. Dat was destijds een verrijking, nooit een noodzakelijkheid. Waar het bij mij met seks om gaat is de connectie met de ander. De reden dat wij soms met meerdere mensen seks hadden was voor de aanvulling en variatie. Het schepte een nog hechtere band tussen ons twee, maakte het leven rijker. We zoeken nog steeds die spanning op door bijvoorbeeld buiten te vrijen in het bos of ‘s nachts op de motorkap van de auto op een parkeerplaats. Of we kijken naar pornofilms waar we allebei een kick van krijgen of geven elkaar een erotische massage. Zoenen vinden we ook heel opwindend, dat zet mij echt in vuur en vlam! En omdat we onze fantasieën delen weet Shai precies wat ik leuk vind. Ik kleed me ook altijd mooi voor hem aan. Soms doe ik twee staartjes in mijn haar waardoor hij zich makkelijk in kan beelden dat hij met een jongere vrouw vrijt en dat zorgt voor veel opwinding, ook bij mij, omdat ik me dan weer jong voel. Veel vrouwen verwaarlozen hun seksleven. En dat terwijl je als vijftiger juist veel beter weet wat je wilt en daadkrachtiger bent. Zonde! Bij mannen wordt het tijdens het ouder worden allemaal wat minder snel en heftig. Maar het mooie is dat je op die manier juist naar elkaar toe groeit.”

Ik schrijf/ schreef voor o.a. Flair, Margriet, Viva, LINDA., Ouders van nu, Grazia, Viva mama, Fab Mama, VROUW, Santé, Volkskrant Magazine, Cosmopolitan, Het Parool en andere dag- en vrouwenbladen human interest-verhalen. Denk aan interviews, reportages en achtergrondverhalen. Ik ben ook communicatiestrateeg en geef media-advies. Publicaties van 2003 tot en met 2017 in: Red, AM magazine, Marie Claire, Cosmopolitan, Cosmo girl, Viva, Viva Mama, Margriet, LINDA., VROUW, Grazia, Santé, Femme, Catherine, Items, Avant Garde, Avant Garde MEN, Tweed, Salome, Cash, Ouders van Nu, Zwanger, Kinderen, Mama, Fab Mama, Basta! Flair, Volkskrant Magazine, Het Parool, De Telegraaf. Twee boeken van mijn hand zijn: -Handboek Liefde en Lust -Aan tafel met Sonja Schuurman