Het lijkt erop dat er iemand ten onrechte veroordeeld gaat worden voor de moord op Sven Prins in Brunssum. Het bizarre is dat die verdachte zelf weinig actie onderneemt en ook niet wil dat zijn advocaat er al te veel werk van maakt. Liever 30 jaar celstraf dan de echte schuldige aanwijzen.

STEUN RO

Op vrijdagavond 25 september 2015 wordt Sven Prins (30) uit Brunssum op de Heerenweg in Heerlen onder vuur genomen. Hij wordt kilometers lang achtervolgd en al rijdend beschoten. Om kwart voor elf sterft hij in een tuintje, dat hij nog net kruipend heeft weten te bereiken. De daders gaan ervandoor in een grijze Golf, die in het Belgische Houthalen in brand wordt gestoken.

De verdachten zijn drie donkere jongens en het is meteen duidelijk dat het gaat om een afrekening in het criminele milieu. De drie verdachten die in beeld komen zijn de Antillianen Johnny B., Jurandy ‘Payo’ T. en Sergio ‘de Lange’; Jurandy is veroordeeld tot levenslang, de andere twee tot 30 jaar.

De nabestaanden waren daar tevreden over. Gerechtigheid. Maar in het milieu rommelt het. Er zijn hardnekkige geluiden dat Sergio er die avond helemaal niet bij is geweest. Hoor je vaker. Er is actie gevoerd voor Sergio: Justice must prevale. Het recht moet zegevieren. Daar is wat meesmuilend op gereageerd: zijn eigen familie en vrienden, het zal wel. Maar inmiddels is er van verschillende kanten de overtuiging dat Sergio zich om wat voor reden dan ook als een gewillig lam naar de slachtbank heeft laten leiden. Zou met zijn karakter te maken hebben: niks zeggen, het noodlot aanvaarden.

Dit artikel lees je gratis. Als het bevalt kun je onderaan een kleine bijdrage doen, zodat ik dit soort artikelen kan blijven schrijven

Journalisten van dagblad De Limburger achterhaalden hoe de politie het plaatje rond heeft gekregen. Onder de codenaam A-3930 krijgt rechercheur ‘Willem’ de opdracht om te gaan ‘werken onder dekmantel’. Hij legt contact met de Amsterdammer Melvin W., die een eenmansklusbedrijf heeft met de slogan ‘Ieder karweitje is een eitje’. Het is bekend dat hij contacten heeft met de verdachten.

Vloertje

In het voorjaar van 2016 vraagt ‘Willem’ een offerte voor het opknappen van zijn appartement aan de Glitterstraat in de Bijlmer. Melvin zal de binnenboel schilderen, een nieuwe vloer aanleggen en een zwevend toilet monteren, voor 1800 euro exclusief materiaal.

Dit soort rechercheurs zijn heel goed in sociale contacten en al snel weet Willem een vertrouwensband op te bouwen met Melvin. Ze voeren lange gesprekken. Melvin vertelt dat hij in een jeugdgevangenis heeft gezeten voor geweldsmisdrijven en later is veroordeeld voor wapenhandel. Willem trekt de stoute schoenen aan en vraagt of Melvin wapens kan regelen. Dat kan en binnen enkele weken is er een ontmoeting met Melvins Antilliaanse vrienden Johnny, Jurandy en Sergio.

Johnny is duidelijk de baas: hij handelt in gestolen auto’s, pleegt gewapende overvallen en ripdeals en kan wapens leveren. Jurandy is gewelddadig en vertelt dat hij tien jaar heeft gezeten voor betrokkenheid bij een moord op Curaçao. Hij had kortgeleden nog met een automatisch wapen op een rijdende auto geschoten.

Zwakke schakel

Sergio K. geldt als de zwakke schakel. Als het erop aankomt is hij niet altijd even dapper en daadkrachtig. Bovendien is zijn vriendin een prostituee, aan wie hij alles doorvertelt. In de zomer van 2016 stopt die relatie, maar de anderen zijn bang dat ze veel weet. Johnny overweegt haar te vermoorden en te dumpen in een zandafgraving. Daar komt het niet van.

Om het vertrouwen te winnen koopt Willem wapens en zet hij een ontvoering in scène. Aan het eind van de zomer betaalt de moeite zich uit: Jurandy T. vertelt over een akkefietje in september 2015: een of andere klootzak, ene ‘Prins’, had op de woning van Jurandy’s vriendin geschoten en dat kon niet onbestraft blijven. Daarom waren Johnny, Sergio en hijzelf in een grijze Golf gestapt en naar hem op zoek gegaan. Ze hadden hem achtervolgd. Johnny reed, Sergio zat naast hem en Jurandy zat met een AK op de achterbank. De ‘klootzak’ was nog uit de auto gesprongen en weggerend, maar hij had geen schijn van kans gehad. Met een paar gerichte schoten had Jurandy de klus afgemaakt. Daarmee zit de undercoveractie erop en op maandag 8 augustus 2016 worden de drie Antillianen opgepakt en in 2017 door de rechtbank veroordeeld.

Alibi

Undercoveragent Willem heeft vooral contact gehad met Johnny en Jurandy. Sergio heeft vanaf het begin ontkend dat hij bij de actie betrokken was. Het klopt dat hij mee zou gaan, maar hij was op het laatste moment afgehaakt en in zijn plaats was er iemand anders meegegaan. Daar zit ‘m de clou: die naam noemen is gevaarlijk, voor alle drie.

Een ander probleem is dat er iemand is die Sergio een alibi heeft gegeven: op het moment van de schietpartij was hij thuis. Maar hoe betrouwbaar is diegene? Die heeft óók een alibi gegeven voor Johnny B. en dat is duidelijk vals. Officieren van justitie en rechters zijn daar meestal snel klaar mee: één keer liegen is altijd liegen, één vals alibi is allemaal valse alibi’s.

Een bijkomende onduidelijkheid nog dat er meer mensen zijn die De Lange worden genoemd. Is dat in deze gevallen altijd Sergio K. geweest, of werd er met De Lange soms ook iemand anders bedoeld? Pajo – zelf klein van stuk – noemde iedereen die groter is dan hij zelf ‘De Lange’.

Hoger beroep

Het zou helpen als Sergio zou verklaren wie er in zijn plaats is meegegaan en in de auto heeft gezeten. Het gaat om een Turkse vriend van Johnny. Dat wil hij niet en zijn advocaat kan dus ook geen commentaar geven. De hoop van Sergio en zijn achterban is gevestigd op het hoger beroep, maar als er niet meer verklaringen komen dan er bij de rechtbank al lagen, ziet het er somber uit voor Sergio. De anderen hebben niet veel te verliezen, er is weinig twijfel dat zij bij de actie betrokken waren. Alleen Sergio heeft een wereld te winnen, maar of dat lukt?

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -