Setan Jawa daagt je uit. Dat alleen is al reden om te gaan kijken #HF17

 

Wat krijg je als je schaduwspel, Weimar cinema, gamelan en Javaanse mythes combineert? Een mix die veel vraagt van het publiek, maar die een genot is als je je er aan over wilt leveren.

De Indonesische regisseur Garin Nugroho maakt geen gemakkelijke films. Vaak zijn ze visueel prachtig, zoals Opera Jawa, maar zit de plot een beetje in de weg voor westerse kijkers. Dat is niet minder bij Setan Jawa. En eigenlijk is dat helemaal niet erg. Want waarom zou je naar de film gaan in het Holland festival om iets te zien wat je al kent? Waarom niet iets raars zien waardoor je zomaar betoverd zou kunnen worden?

Javaanse Romeo en Julia

Setan Jawa speelt zich af aan het begin van de twintigste eeuw en vertelt het verhaal van een jongeman uit een lage sociale klasse, Setio, die verliefd wordt op een aristocratische meisje, Asih. Zij ziet hem weliswaar staan, maar mag natuurlijk geen contact met hem hebben.Om de aandacht te winnen van de prinses, moet Setio de sociale ladder beklimmen. Daarvoor is meer geld nodig dan hij bij elkaar kan scharrelen met zijn werk. Veel meer geld. Op eigen kracht komt hij er dus niet, een pact met de duivel moet uitkomst bieden.