Shortlist Man Booker International Prize-nieuwe stijl bekendgemaakt

José Eduardo Agualusa, Elena Ferrante, Han Kang, Orhan Pamuk, Robert Seethaler en Yan Lianke maken kans op de Man Booker International Prize 2016. De shortlist van zes titels werd vandaag bekendgemaakt.

De Man Booker International Prize, die op 16 mei wordt uitgereikt, geldt als een van de meest prestigieuze literaire prijzen ter wereld. Het is de internationale variant van de Man Booker Prize for Fiction, die bedoeld is voor auteurs binnen het Britse Gemenebest en Ierland. Onlangs interviewden we al een van de kanshebbers, de Angolees-Portugese schrijver José Eduardo Agualusa, wiens roman A General Theory of Oblivion (Een algemene theorie van het vergeten) op de shortlist staat. Lees hier dat gesprek met Agualusa over schrijven en leven in onvrijheid: ‘Dictatuur verandert normale mensen in monsters.’

Vorig jaar werd de Man Booker International Prize gewonnen door de Hongaarse schrijver László Krasznahorkai. Met ingang van dit jaar is de Man Booker International Prize geen tweejaarlijkse prijs meer voor een auteur en diens hele oeuvre, maar een jaarlijkse bekroning van een boek dat in het Engels is vertaal en in Groot-Brittannië is verschenen. Het winnende boek wordt bekroond met een geldbedrag van vijftigduizend pond, dat wordt verdeeld onder de auteur en de vertaler die de roman naar het Engels heeft vertaald.

Kanshebbers dit jaar zijn, naast Agualusa, de Italiaanse Elene Ferrante met The Story of the Lost Child; Han Kang uit Zuid-Korea met de roman The Vegetarian; de Turkse schrijver Orhan Pamuk met de roman A Strangeness in My Mind; A Whole Life van de Oostenrijkse auteur Robert Seethaler; en The Four Books van de Chinese schrijver Yan Lianke.

De romans van Agualusa (Een algemene theorie van het vergeten, Koppernik), Kang (De vegetariër, Nijgh & Van Ditmar) en Seethaler (Een heel leven, De Bezige Bij) zijn al in het Nederlands verschenen. Dat vreemde in mijn hoofd van Orhan Pamuk verschijnt volgende week bij De Bezige Bij, en de roman van Elena Ferrante, nummer vier van haar serie Napolitaanse romans, verschijnt in oktober onder de titel Het verhaal van het verloren kind (Wereldbibliotheek). Van Yan Lianke is nog niets in het Nederlands vertaald.

 

Mijn gekozen waardering € -