Oud-werknemers van het Argentijnse Ministerie van Landbouw, of hun nabestaanden, reageren teleurgesteld op de weigering van het Openbaar Ministerie om hun voormalige werkgever Jorge Zorreguieta te vervolgen in Nederland.

STEUN RO

Zeven van hen schreven vorig jaar een brandbrief naar de leden van de Tweede Kamer en het Openbaar Ministerie, waarin gevraagd werd om onderzoek naar de verantwoordelijkheid van Zorreguieta bij verdwijningen en martelingen. Jorge Zorreguieta (85) was tussen april 1976 en maart 1981 (onder)staatssecretaris op het Departement van Landbouw. In deze periode verdwenen personeelsleden bij instituten die vielen onder de verantwoordelijkheid van Landbouw.

'Het is jammer dat de rechtsgang zo gecompliceerd is', laat een gepensioneerd medewerker van het nationaal agrarisch onderzoeksinstituut INTA weten. Hij werd direct na de coup op 24 maart 1976 ontslagen en schreef in een brief aan het Openbaar Ministerie: 'Ik kan bevestigen dat de hoogste leiding binnen de INTA lijsten ontving van personen die dan werden ontslagen, gearresteerd, gefolterd en sommigen verdwenen. Die lijsten werden opgesteld door de directeuren van de proefstations.'

Het Openbaar Ministerie motiveerde de afwijzing op 3 september jl. met het argument dat vervolging 'in beginsel primair' moet plaatsvinden in Argentinië.

Neefje

Een neefje van een werknemer van INTA, die eerst werd ontslagen en vervolgens in augustus 1976 verdween, vroeg het Nederlandse Openbaar Ministerie om hulp omdat de vele mega-processen rond de leiding van de grote concentratiekampen ESMA en Campo de Mayo de rechtsgang in Argentinië ernstig vertragen. Hij laat weten: 'We wisten dat deze weg moeilijk was. Hier worden ook geen stappen gezet door justitie.'

Rechter Daniel Rafecas, waar het dossier over de verdwijningen en martelingen bij de INTA op tafel ligt, onderzoekt ook corruptiezaken binnen de Argentijnse regering. Hij staat onder zware politieke druk om op te stappen.

De advocaten Liesbeth Zegveld en Göran Sluiter stellen beroep in tegen de afwijzing van hun aangifte bij het Gerechtshof in Den Haag.

Arnold Karskens is Neerlands meest onafhankelijke en ervaren oorlogsverslaggever. Muckraker. Nachtmerrie voor nazi’s en andere oorlogsmisdadigers. Auteur van tienŒ boeken. Onderzoeksjournalist die nooit ‘nee!’ als antwoord accepteert. Lastig, dwars & gehaat door zijn vijanden, maar Last Man Standing voor mensenrechten en vrijheid van meningsuiting.

Geef een antwoord