Terwijl het tweede seizoen van De Luizenmoeder nog loopt en wekelijks miljoenen kijkers trekt, pakken zich boven de inmiddels beroemde basisschool inmiddels donkere wolken samen. Het pand in Mijdrecht wordt, naast juf Ank en schooldirecteur Anton op televisie, in het echte leven bewoont door antikrakers. Zowel zij als de acteurs moeten binnenkort echter op zoek naar een ander onderkomen.

STEUN RO

Het schoolplein en de klaslokalen van basisschool De Klimop in hitserie De Luizenmoeder zien eruit als alle anderen, maar toch is het voor de continuïteit van de serie uiterst belangrijk vast te houden aan deze inmiddels herkenbare plekken. In de zomer van 2017 koos productiehuis Bing Film & televisie voor de leegstaande Twistvlietschool in Mijdrecht om als decor te dienen voor een regelrechte tv-hit waarvan men op dat moment nog niet wist dat ze het in handen hadden. Miljoenen kijkers zitten inmiddels elke zondagavond voor de buis gekluisterd en nomineerden de meesters en juffen voor een TelevizierRing.

Wat in elke aflevering echter vakkundig buiten beeld wordt gehouden zijn de medebewoners van de school. In 2016 fuseerde de Twistvlietschool met de Proosdijkschool en kwam het gebouw leeg te staan. In overleg met de gemeente De Ronde Venen, waar Mijdrecht onder valt, werd daarop besloten een deel van de lege klaslokalen te laten bewonen door antikrakers. En zo kon het gebeuren dat, wanneer de tv-opnames stilliggen, er geen muzikaal ‘hallo allemaal’ klinkt, maar er wiet wordt gerookt en alcohol geschonken door tijdelijke bewoners die slapen op doorlopen matrassen en vervuilde dekens. Het schoolgebouw lijkt daardoor de andere helft van het jaar in niets op de schone, nette omgeving die we wekelijks op televisie te zien krijgen. Wanneer er opnames plaatsvinden dienen de bewoners dan ook uit de afgezette lokalen met dure apparatuur te blijven. Do not use our props for parties/anything! valt er op een, door de crew geschreven, briefje op een deurraam te lezen.

Sloop
Het bestemmingsplan voor de deels leegstaande school krijgt inmiddels steeds meer vorm. Woordvoerster Erna Wiering van de gemeente laat weten dat de school binnen niet al te lange tijd tegen de vlakte gaat. ‘Samen met omwonenden zoeken we een nieuwe bestemming voor het gebied. Iedereen krijgt in het traject de mogelijkheid zijn of haar zegje te doen en alle opties worden meegewogen. Van starters- en seniorenwoningen tot nieuwe bedrijfspanden. Afhankelijk van bestuurlijke besluitvorming, vergunningen en het contract dat we met de tv-producent hebben afgesloten lijkt een sloop medio 2020 haalbaar. Ook volgens het contract dat we als gemeente met de tv-producent hebben kan dat.’

De sloop zou betekenen dat De Luizenmoeder bij eventuele vervolgseizoenen op zoek moet naar een nieuwe locatie. Volgens schrijver en acteur Diederik Ebbinge stopt de serie na de laatste aflevering van de huidige reeks, maar volgens de AVROTROS, dat het programma uitzendt, is daar nog geen definitief besluit over genomen. ‘Het is echt fifty-fifty. Of stoppen of doorgaan, zo simpel is het’, aldus de omroep. De sloop maakt ook een einde aan de tijdelijke antikrakers in het pand. Wanneer de kogel door de kerk is en door het gebouw gaat, hebben zij vier weken de tijd om te vertrekken. ‘Als het moment eenmaal daar is, zullen we ons uiterste best doen de tijdelijke bewoners een ander onderkomen te geven’, aldus Zwerfkei Beheer in een korte reactie.