Smart heeft meerdere betekenissen. Dat waren we toch bijna vergeten

Mijn aandacht gaat speciaal naar een praktijkcase. De titel 'waterontharders in de cloud' prikkelt mijn fantasie. Terecht, want wat zit daar veel aan vast. Een voorbeeld voor de zorgsector. Maarook voor thuis!

Als de cybercrimespecialisten van de TU Delft ip-adressen van gehackte apparaten terugvinden in de hackernetwerken, zullen die doorgegeven worden aan het Digital Trust Center van het ministerie van Economische Zaken

Aldus een actueel bericht in de media over beveiliging van slimme apparaten in de huiselijke sfeer.

Maak ze smart, slim,  door ze aan het Internet te hangen. Maar dan….

Jaarbeurs (FHI)

Het herinnert mij aan een recent bezoek aan de beurs Electronics & Applications. In de Jaarbeurs (mei) in Utrecht. Dat gaat (ook) over slimme apparaten, met name in de bedrijven. Interessante blijkt steeds weer dat ik mensen of situaties ontmoet die mij weer inspireren. In dit geval begint het al met Herman Tuininga van Salland Electronics. Een bedrijf dat zich vooral bezighoudt met internet of things (IoT). Dat onderwerp heeft sowieso wel mijn belangstelling en daarom schuif ik aan bij een lezing over dat onderwerp, waarin ook  Herman een voordracht houdt. Maar daarover deze keer niet.

Definitie
Internet of Things (IoT) staat voor het (tijdelijk) verbinden van apparaten met internet om gegevens te kunnen uitwisselen. De verwachting is dat er op den duur meer intelligente apparaten dan mensen op internet zitten. Voorbeelden zijn slimme thermometers, koelkasten, sportkleding met sensoren.

Internet-of-Things in de praktijk
Het thema is ‘IOT in de praktijk, handvatten in het hier en nu’ (woensdagochtend 15 mei 2019, Croesezaal, Jaarbeurs). De toelichting hierbij luidt (quote): industriële Internet-of-Things. Toepassingen worden snel volwassen en bieden de gebruiker meerwaarde. De technologie is er, maar het valt niet altijd mee om nieuwe producten op de markt te brengen. In het lezingenprogramma ‘IoT in de praktijk-handvatten in het hier en nu’ belichten sprekers hoe succesvolle industriële IoT-toepassingen ontwikkeld kunnen worden. De sprekers helpen valkuilen te vermijden en best practices toe te passen tijdens het productontwerp. Ook is er aandacht voor security en het benutten van cloudcomputing voor de aansturing van industriële IoT hardware.

 


Waterontharder
Mijn aandacht gaat speciaal naar een praktijkcase. De titel ‘waterontharders in de cloud’ prikkelt mijn fantasie. René Jansen van ED&A voert het woord. Kort gezegd gaat het erom dat een bepaald bedrijf de waterontharder nuttiger wil inzetten. Er bestaat weinig inzicht in het waterverbruik. Zo’n apparaat staat ergens in de kelder in een kast. Wanneer moet ook alweer filterzout worden vervangen. Het blijkt al gauw dat bij een dergelijke aanpassing, waarbij digitalisering een rol gaat spelen, de kansen en mogelijkheden enorm toenemen. Maar dat geldt ook de eventuele bedreigingen. René weet dat uitstekend uit te leggen.

Complexiteit

Het begint dus allemaal vaak met eenvoudige vragen vanuit de opdrachtgever. Is er waterverbruik door lekkage. Kunnen we dat monitoren? Kunnen we de apparatuur tijdens de vakantie op een laag pitje zetten. Zou er tijdig een signaal kunnen komen zodra de zouten aan vervanging toe zijn. En als we dat nou eens in de cloud doen. Maar dan komt er ook meteen de vraag: wie mag de software updaten. Wie mag beschikken over de metadata. De fabrikant? De softwareleverancier? Het gaat dan meteen ook om privé gegevens (AVG). De toegankelijkheid van de apparatuur. Er blijken ook certificaten nodig te zijn om te laten zien dat de software geregeld geupdated is en veilig. Maar waar moeten die certificaten worden bewaard. Als het netwerk uitvalt wat dan. Dan moet het allemaal wel kunnen doorwerken. Of als apparatuur het laat afweten. Redundancy (reserve capaciteit) inbouwen als noodzaak. Op het projectiescherm wordt de aantal toevoegingen aan de beslisboom steeds groter. Er ontstaat een ingewikkeld proces. Niet voor niets introduceert René hier de term ketenbeheersing.

Smart

Het is interessant. Want dit gaat natuurlijk met veel meer devices gebeuren, ook in de zorgsector. Mijn aandachtsgebied. Het vraagt een hele nieuwe manier van denken. Ook kunnen zich (een kans!) volstrekt nieuwe mogelijkheden voordoen. Maar meteen daaraan gekoppeld geldt dat voor de bedreigingen. Denk ook niet dat dit in twee maanden wel geregeld is, maar reken op een half jaar. Zorg dat smart niet verdriet voor jou of je bedrijf gaat betekenen.

Links

https://www.bright.nl/nieuws/artikel/4756206/tu-delft-gaat-krakers-van-de-smart-home-opsporen
https://fhi.nl/app/uploads/sites/54/2019/05/IoT-praktijkcase-EA-template-15-mei-2019-def-1.pdf
http://www.datamining4u.nl/internet-of-things-betekenis-definitie.php

 

Mijn gekozen waardering € -