Smilo. Blockchain platform met een geweten

De ene blockchain is de andere niet. Dat betekent ook dat een kop in de krant of het al dan niet goed gaat met ‘de blockchain’ mij niet zoveel zegt

Ontwikkeling

Er is met de Blockchain een ontwikkeling ingezet, waarbij een een aantal elementen samenkomen. Elementen die als zodanig meerwaarde gaan creëren. Maar dat effect gaat verschillen per bedrijfstak. En waarschijnlijk ook met het type blockchain dat wordt toegepast.  Dat brengt mij bij een bedrijf dat naar mijn smaak een goed kans maakt om hier te excelleren. Smilo, een naam waarbij je kunt denken aan een variant op het woord Smile. Maar het is eigenlijk een verwijzing naar en afgeleide van Smilodon, een prehistorische sabeltandtijger!

Elkan

De oprichter en CEO Elkan Roelen is in belangrijke mate een selfmade man. De liefde bracht hem naar Almelo, waar Smilo is gevestigd. Na een opleiding elektronica (ROC) ontwikkelde hij zich in de installatiebranche. Daar introduceerde hij de ‘digitale monteur’. Daarnaast was hij actief als hobbyist met programmeren en maakte uitstapjes naar het darkweb. Daar las hij ook in de vroege fase het beroemde bitcoin whitepaper. Hij was betrokken bij een groep geestverwanten (Reddcoin) die een cryptocurrency lanceerde. Het bracht hem ook bij projecten in de digitale security (Rabobank) en grote netwerken (Alliander). Gesteund door kleine financiële bijdragen van family, friends & fools richtte hij zijn ideale blockchain platform Smilo op.

Letland

Een van de mede-oprichters is Patrick Joore . Samen met Andy Kalbvleesch is Patrick recent naar Riga (Letland) afgereisd voor het Digital Freedom Festival. Daar namen zij deel aan een blockchain pitch competitie.  Samen met nog twee andere startups is de nominatie voor een shorttrack naar het CVVC (Crypto Valley Venture Capital) blockchain accelerator programma (een hele mond vol!) gewonnen. Wereldwijd worden twintig startups geselecteerd die elk 125.000 Euro plus 3 maanden volledig programma in Zug (Zwitserland) krijgen aangeboden. Let wel: Smilo staat nog op de shortlist. Maar op zich al verdienstelijk!

Belangstelling

Ook hebben ze in Letland veel aandacht gekregen voor het  project. Diverse investeerders, maar ook partijen als Bosch en PNS Banka. Met name de private smart contracts beschouwt men als een interessante oplossing voor veel privacy issues. Aangezien consumenten zelf volledig beheer houden over hun persoonlijke data. En zelf bepalen wanneer en wie (een deel van) deze informatie mag inzien. Het was al met al een zeer succesvolle trip naar het steenkoude Letland. Een volgende reis staat gepland voor 7-12 januari 2019. Elkan en CTO Thomas Modeneis zullen naar de techniekbeurs CES 2019 in Las Vegas gaan. In het Holland Paviljoen is Smilo de Nederlandse blikvanger op Blockchain technologie gebied. “Wij gaan op de CES (met 200.000 bezoekers de grootste technologiebeurs ter wereld) ons hybride platform presenteren.

Snelheid Transacties

Een platform waarvan inmiddels de performance tests uitvoerig zijn toegepast. Met gemiddeld meer dan 3.000 transacties per seconde (we hadden zelf een paar keer een piek van 11000 transacties per seconde) in een testnet omgeving, We demonstreren er de werking van onze private smart contracts (zie demo.smilo.io voor korte demo). Daarnaast zullen wij ook een bijzondere use case presenteren op het gebied van digital identities. Daarop verwachten wij nog wel wat media aandacht”, aldus Patrick Joore.

SMILO

Smilo-platform is het eerste blockchain platform met de combinatie van hybride transacties, hybride smart contracts en hybride gedecentraliseerde applicaties. Met ‘hybride’ wordt verwezen naar zowel publiek als privé. Smilo’s bedoeling is om de blockchain te gebruiken als een alternatief protocol voor gedecentraliseerde applicaties. Dus met het Smilo-platform kunnen bedrijven, overheden en organisaties een blockchain creëren. Smilo is gebaseerd op het unieke en zelfontwikkelde Smilo BFT + consensusprotocol. Dit consensus algoritme in combinatie met het Smilo Network Protocol (SNP) zorgt voor veilige, schaalbare, snelle en duurzame transacties. Gezien deze kenmerken, is Smilo met recht een hybride blockchain-platform “met een geweten”.

Samenvattend:

Hybride transacties (publiek of privaat naar keuze)

Hybride slimme contracten

Hybride gedecentraliseerde applicaties

Transparantie

Privacy en anonimiteit

Verbinding met toepassingen in het echte leven

Mijn gekozen waardering € -