Aad K. (46) uit IJmuiden bereidt in de bajes de smokkel van 1000 kilo cocaïne met zeilschip Andromeda voor. De gevangene en zijn bezoeker weten niet dat hun gesprek wordt opgenomen.

STEUN RO

De rechtbank op Schipgol citeert ook op de vierde dag van het megaproces tegen een Noord-Hollandse drugsbende veel en gedetailleerd uit de stapels afgeluisterde telefoongesprekken en onderschepte sms’jes tussen vermeend roverhoofdman Jan W. (55) en zijn partners. De politiezender in W.’s auto, bijvoorbeeld, heeft tussen april 2012 en de arrestaties begin 2014 een schat aan informatie opgeleverd.

Koepel

De start van het onderzoek naar de eerder voor cokesmokkel veroordeelde oud-Texelaar W. begint al eind 2011. W.’s Audi en de gebruiker daarvan, IJmuidenaar K., zijn spoorloos verdwenen. Een paar weken later wordt duidelijk wat er is gebeurd. K. werd opgepakt met een wapen bij zich en moet daarvoor vier maanden brommen in de Koepel in Haarlem. W. bezoekt hem daar. Het duo heeft ’t over een zeilbootje met wit (coke), dat op zee moet overladen.

Het schip dat ze een jaartje later uiteindelijk aanschaffen, is de Andromeda uit Denemarken. De koopprijs van 140.000 euro is, volgens het openbaar ministerie, afkomstig van de organisatie van een grote jongen die wordt aangeduid met Papa, de Zuid-Amerikaanse opdrachtgever annex financier van de smokkellijn die de Nederlanders heel snel heel rijk moet maken.

Misdaad & misstanden, rechtbank, thrillers, Achterdam & prostitutie