Is spelt gezonder dan tarwe?

 

Beter/eten: over de invloed van voeding op onze gezondheid. Deze week: Is spelt gezonder dan tarwe?

Vroeger was het leven eenvoudig. Heel vroeger. In de steentijd waren we jagers-verzamelaars en aten we zaden, besjes en planten. En beren, gazellen en leeuwen. Nee, niet alleen in Afrika, ook in Europa. Het was net na de ijstijd. Ons land was een harde, toendra-achtige omgeving, een beetje te vergelijken met het Siberië van nu. We aten alles wat eetbaar was. Keuzestress was in die tijd: gaan we vanavond met een knormaag slapen of rennen we nog een paar uur rond in de hoop een hertje te spietsen?

Landbouw begon zo’n tienduizend jaar geleden. Vanuit landen als Iran en Irak – migrantenstromen zijn van alle tijden – kwamen boeren met hun granen onze kant op: emmertarwe en eenkoorn, vooral. Door natuurlijke kruisingen ontstonden ook de broodtarwe en spelttarwe. Spelt was arbeidsintensiever, omdat het zaad een lastig verwijderbaar dekvlies bevat. Anekdotische verhalen over obesitas door tarwe, opgezette ‘broodbuiken’, gewrichtsklachten en ander tarweleed kennen we niet uit die tijd.

info@aliettejonkers.nl'
Aliëtte Jonkers is medisch journalist. Ze schrijft interviews, achtergrondartikelen en columns. De gezondheidszorg is haar specialiteit, maar ze houdt ook érg van human interest. En van katten, natuurlijk.