Sport! Van: Finidi George. Aan: Rafael van der Vaart

Oud-Ajacied Finidi George (45) speelde vier jaar bij de club waar Rafael van der Vaart (33) momenteel verpietert: het Spaanse Betis Sevilla. Mark van den Heuvel vroeg of Finidi misschien nog een paar bruikbare tips heeft voor Van der Vaart.

Het zal hoogstwaarschijnlijk aan uw aandacht zijn ontsnapt, maar Betis Sevilla heeft dinsdagavond met 1-0 gewonnen van Las Palmas. Het beslissende doelpunt werd in de 83e minuut gemaakt door invaller Ricky van Wolfswinkel. Rafael van  der Vaart, volgens Van Wolfswinkel de beste speler van Betis Sevilla, zat voor de zoveelste keer dit jaar niet eens bij de wedstrijdselectie.

Betonvoetbal

Het betonvoetbal heeft Betis wel (vrijwel) verzekerd van nog een jaartje Primera Division en daar was het allemaal om te doen. Op de ranglijst staan ze verdienstelijk elfde, slechts acht punten achter op aartsrivaal FC Sevilla. De verschillen zijn al heel lang lang niet meer zo klein geweest. Oud-Ajacied Finidi George speelde na zijn glorieuze carrière bij Ajax vier jaar bij Betis en gevraagd naar een advies voor Rafael van der Vaart, zegt de Nigeriaan: “De enige tip die ik Rafael van der Vaart kan geven luidt: blijf keihard werken. Dat is wat ze willen zien. Betis is natuurlijk geen Real Madrid, dat weet Rafael ook.  De tegenstander heeft over het algemeen meer balbezit dus ze willen je zien vechten. De bal terug veroveren. Als je dat niet doet, heb je een probleem.”

Hoogstandjes

Juist op die momenten krijgt Van der Vaart het meeste applaus van zijn trainers; technische hoogstandjes worden minder gewaardeerd. Tijdens oefensessies blinkt Van der Vaart dagelijks uit, als we de verhalen van ploeggenoot Van Wolfswinkel mogen geloven, maar in de plannen van de club lijkt hij niet meer voor te komen, ondanks zijn nog twee jaar lopende contract. “Verscheurd door twee clubs is Sevilla een moeilijke voetbalstad,” zegt Finidi George. “Het voetbal zelf komt vaak op de tweede plaats.”

Ajax

Samen delen ze een verleden bij Ajax, Finidi en Van der Vaart. “Bij Ajax hadden we altijd minimaal 60 procent balbezit, zochten we altijd de aanval,” aldus Finidi. “Maar toen ik naar Spanje ging werd ik wel gedwongen mee te verdedigen. En dan bedoel ik ook echt ‘diep’ meeverdedigen. Wat  is dit allemaal, dacht ik. Maar ik deed mijn werk en dat beviel ze blijkbaar goed. Het is heel moeilijk, in het bijzonder voor een aanvallend ingestelde speler, om daar de juiste balans in te vinden.”

Misschien dat ze volgend jaar iets aanvallender gaan spelen, daar in Sevilla, nu ze van lijfsbehoud zijn verzekerd, maar dan is de geboren voetballer Rafael van der Vaart alweer op het volgende treintje gesprongen, vermoed ik.

@MJvdHeuvel

 

Mijn gekozen waardering € -

Sportcolumnist