Johan Cruijff heeft zijn handen van Ajax afgetrokken. Het leidde zaterdagavond tijdens de wedstrijd tegen Cambuur tot een hoop onrust in de Arena, waar de interne twisten nu ook het supporterslegioen hebben verscheurd. Columnist Mark van den Heuvel analyseert hoe het zo ver heeft kunnen komen.

In een poging ‘de puinhopen van Johan Cruijff’ nader te verklaren, ontkomen we niet aan een uitspraak van Johan Cruijff zelf. Hij had allemaal verhalen gehoord en gelezen over het Plan Cruijff, schreef Cruijff in de Telegraaf. “Terwijl er helemaal geen Plan Cruijff is…”

Aha.

Het heet plan-Cruijff, maar het zou volgens Cruijff beter plan-Jany van der Veen of plan-Michels genoemd kunnen worden, naar zijn oude leermeesters. Een week later sprak hij zelf trouwens ook weer van plan-Cruijff. Naast het conflictmodel zaait Cruijff ook graag verwarring, blijkbaar.

De vraag of er sowieso wel een plan-Cruijff is, is exemplarisch voor het gevoerde beleid van de laatste jaren in Amsterdam. Zorgvuldig om elkaar en de zich opstapelende problematiek circulerend, beloeren ze elkaar vanuit hun, veelal zelf gecreëerde, machtsposities.

Sportcolumnist