Wie waren in 2015 de beste voetbaltwitteraars van Nederland? ‘Staantribune’ organiseert; columnist Mark van den Heuvel geeft zijn persoonlijke top 5 prijs.

STEUN RO

De organisatie is in handen van het onvolprezen ‘Staantribune’. Gekozen worden mensen die Twitter verblijden met opvallende uitspraken, interessante nieuwtjes, grappige quotes of anderszins een bijzonder verhaal te vertellen hebben. Was het vorig jaar een onafhankelijke jury die prijzen verdeelde, nu mag iedereen z’n favoriete top-5 inleveren en dat laten we ons natuurlijk geen twee keer zeggen. Besloten werd een puur persoonlijke top-5 samen te stellen, dus geen Aad de Mos dit keer met al z’n geleuter over de sportschool, maar échte scribenten met een scherpe pen.

1. @Meub69 Als ik ’s avonds soms hardop zit te lachen op de bank komt dat (vaak) door de tweets van Sander Schomaker, voetbalverslaggever bij Metro, voorheen Zandvoortmeeuwen en de Koninklijke HFC. Schomaker is niet alleen analytisch ijzersterk, hij tovert in no-time ook een enorme glimlach op je gezicht. Juist als de situatie een beetje wringt, is hij op z’n best. Over de laatste bestuurscrisis bij Ajax bijvoorbeeld.

* In een dictatuur krijgt leiding maximaal 95% van stemmen om het nog enigszins geloofwaardig te houden. Bij Ajax:100%

Boem! En Schomaker kijkt verder dan voetbal alleen. Een Sportgala bijvoorbeeld is koren op zijn Twittermolen.

* Ik hoop dat die fietscrosser het wordt.. Knap hoe dat gala er ieder jaar weer in slaagt om nog onbenulliger te worden.. #sportgala

2. @eddy_terstall

Natuurlijk, Terstall is bovenal een begenadigd filmregisseur, maar op Twitter is hij multifunctioneel. Politiek betrokken. maar als achterneef van Johan Cruijff ook uiterst scherp waar het de universele voetbalkwesties betreft. Duiding is zijn ding. Over de laatste ontwikkelingen bij Ajax schreef hij recent:

* Wat een chaos dat ajax. Teveel ‘mannetjes’. Teveel mensen die zin met ‘ik’ beginnen

Spijker op de kop! Maar ook als ‘live-twitteraar’ staat Terstall zijn mannetje, tijdens  het bekerduel Feyenoord – Willem II bijvoorbeeld.

* Bange beslissing scheidsrechter. Kramer had met ladder niet eens bij de bal gekund. Tsunami aan thuispenalties in kuip

3. @struisvanhuis

Wat voor Schomaker geldt, geldt ook een beetje voor Struis, zijn tweets zorgen altijd voor een grote glimlach. Als liefhebber van zijn bijtende cynisme, gaat  er vrijwel geen dag voorbij waarop we zijn account niet checken. Zijn advies aan Louis van Gaal:

* Van Gaal moet eens wat scorend vermogen inkopen, #chicharito #nani en #dimaria schijnen in vorm te zijn

Haha! Nog meer Van Gaal grappen? Struis schudt ze met een jaloersmakende achteloosheid uit zijn mouw:

* Aanwezigheid #hiddink op #stamfordbridge schijnt inspirerend te werken, dat van #vangaal op #oldtrafford nog steeds niet #chesun #munnor

En altijd met empathisch inlevingsvermogen:

* Houdt iemand wel oogje op #mourinho? Weet niet of opgezwollen ego dit nog aankan

4. @remcoregsterschot

Regterschot is op z’n best in het kortebaanwerk. Stapt Johan Cruijff op bij Ajax, dan schrijft Regterschot:

* #Spuit14 uitgeblust.
#Ajax

Mourinho ontslagen bij Chelsea? Regterschot:

* José Mourin-go
#Chelsea

Ook tijdens wedstrijden is hij een bron van inspiratie. Leg de tweets van Terstall en Regterschot naast elkaar en je krijgt een behoorlijk compleet beeld.

* Met gasten als Fledderus en Kramer op het veld, gaat de moeilijkheidsgraad voor scheidsrechters aardig omhoog, ook.
#FeyHer

5. @bart_sanders

Een heuse aanmoedigingsprijs voor de columnist van @Ajax1nl. Als iemand geen blad voor de mond neemt is Sanders het wel. Bazoer is klaar voor het grote werk en Sanogo te vaak geblesseerd? Sanders wee raad!

* De Boer geeft in de Telegraaf toe dat jeugdspelers bij #Ajax er eerder klaar voor zijn dan voorheen. Daarnaast wil hij op zoek gaan naar een nieuwe spits omdat Sanogo continu geblesseerd is. De verantwoordelijke voor jeugd is weggestuurd, die van Sanogo zit er nog.

Ajax is sowieso zijn specialisme. Dus de bestuursraad schaart zich achter de Raad van Commissarissen? Dan schrijft Sanders  vlak voor het slapen gaan:

* #Ajax is overgeleverd aan backstabbers en plucheplakkers. Jonk en Cruijff definitief exit.  Mijn Ajax-hart bloedt. Welterusten!

@MJvdHeuvel

 

Sportcolumnist