Sportcolumn, Eva & José (een klassiek koningsdrama)

Arts Eva Carneiro vecht haar ontslag bij Chelsea aan en nu zit haar grote plaaggeest, manager Mourinho, zelf ook op de schopstoel. Volgens verslaggever Mark van den Heuvel kan het een niet los worden gezien van het ander.

De normal one won zaterdag afgetekend op bezoek bij de special one (Chelsea-Liverpool 1-3), dus komt het einde steeds naderbij voor José Mourinho. Een klassiek koningsdrama tekent zich af in Londen. Ook tegen het langzaam overeind krabbelende Liverpool bleek dat de met zichzelf ingenomen Mourinho een ongelijke strijd voert, eigenlijk al sinds het verraad van Eva Carneiro. De meeste spelers vertrouwen hun manager niet meer, zo lijkt het. En daardoor zijn balkunstenaars als Hazard en Oscar aan zichzelf gaan twijfelen. Een proces, dat in gang werd in gezet door, hoe je het ook wendt of keert, het gedwongen vertrek van Eva.

Het zou de titel voor een opera kunnen zijn, eerst had je Romeo en Julia, nu zijn daar Eva en José.

Fysiotherapeute

Eva Carneiro, een 42-jarige arts uit Gibraltar, begon als niet geheel onaantrekkelijke fysiotherapeute van Chelsea net een beetje cult te worden,  toen ze hard in aanvaring kwam met haar manager, José Mourinho én de Engelse FA. Op 8 augustus sprintte Carneiro het veld in om een geblesseerde speler (Hazard) te behandelen, zonder toestemming van Mourinho, die na afloop snauwde dat ‘je de sport wel moet begrijpen, ook al ben je materiaalman’. Hij noemde haar gedrag ook naïef.

Naar aanleiding van dat akkefietje werd Caneiro op non-acief gesteld. Mourinho zou zich volgens haar in beledigende en seksistische bewoordingen hebben uitgelaten, maar werd vrijgesproken door de FA. Nu noemt Eva haar ontslag dus onrechtmatig en wordt het straks Eva versus José voor de rechter.

Zondagskranten

De Engelse zondagkranten lustten er wel pap van, na de nieuwe nederlaag van Chelsea. Volgens de The Daily Mirror zit Mourinho al niet meer op de bank, tijdens het Champions League-duel met Dinamo Kiev, zij beroepen zich daarbij op ‘Portugese bronnen’. Volgens The Sun on Sunday kijkt Abramovich het nog twee wedstrijden (tegen Kiev en Stoke) aan. Als de ploeg van Mourinho dan nog steeds niet weet te winnen, is het exit Mourinho.
Op de Engelse radio zei BBC-presentator Garry Richardson zondagmiddag dat de relatie tussen Mourinho ‘en sommige van zijn spelers’ tot onder het vriespunt is gedaald. Hij gebruikte daarbij de woorden ‘rock’ en ‘bottom’. “Sommige spelers hebben er schoon genoeg van zoals ze door Mourinho worden behandeld,” aldus Richardson. “En ze hebben ook genoeg van al zijn woede-uitbarstingen, zo is mij verteld. Vooral de relatie met Eden Hazard zou onder enorme druk staan.”

Eén speler van Chelsea in het bijzonder zou gezegd hebben: ‘Ik verlies liever, dan dat ik win onder Mourinho’. De uitspraak zou weliswaar zijn gedaan in het heetst van de strijd, aldus Richardson. “But it perhaps gives an insight into the mood of some of the players.”

Vijftiende plaats

Het gedwongen vertrek van Eva Carneiro valt niet los te zien van Mourinho’s downfall. De kampioen van vorig seizoen is inmiddels afgegleden naar de vijftiende plaats op de ranglijst – slechts vier punten boven de degradatiezone en Mourinho verklaarde na de verloren wedstrijd Liverpool, in het meest merkwaardige vraaggesprek ooit, dat hij niks te vertellen had.

http://youtu.be/ygB7P7rg8u4

Wat heeft het ontslag van Eva Carneiro te maken met de ondermaatse prestaties  van de regerend kampioen, momenteel de nummer 13 van de Premier League? In principe niks natuurlijk. Zij was slechts leidend in medisch opzicht. Maar het ontslag van een geliefd personeelslid (en dat was Eva) heeft nou eenmaal wel zijn weerslag op de (sociale) coherentie binnen een team. Helemaal als dat ontslag onrechtmatig is, zoals in Eva Carneiro haar geval. Ze klaagt de clubleiding van Chelsea niet voor niks aan.

Direct betrokkenen

Carneiro: “Er is mij nooit om een verklaring gevraagd. Ik vraag me af of dit het enige formele onderzoek is in dit land waarbij de verklaring van direct betrokkenen niet als relevant wordt gezien. Wanneer je een deel van het bewijs negeert, kom je natuurlijk tot een andere uitspraak. (…) Door dit soort incidenten en het gebrek aan steun van de voetbalautoriteiten is het zo moeilijk voor vrouwen in dit wereldje.”

Als mogelijke opvolger van José Mourinho worden onder meer (Pep Guardiola, Diego Simeone) de Nederlanders Guus Hiddink en Ronald Koeman genoemd. Nu maar hopen dat Roman Abramovich iets meer mensenkennis heeft dan Bert van Oostveen.
Eva Carneiro verdient straks sowieso een tweede kans.

@MJvdHeuvel

 

Mijn gekozen waardering € -

Sportcolumnist