Sportcolumn: Goddelijke Kanaries, maar nu even niet

De bal rolt altijd en overal. Ik kom nog uit een tijd dat je ’s zomers reikhalzend uitkeek naar de eerste, serieuze oefenwedstrijden ter voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen, maar dat is echt zo ouderwets.

Ik was een paar weken geleden, nadat het seizoen in Nederland was afgesloten, op het internationale toernooi van Toulon en toen moest het WK voor vrouwen in Canada nog beginnen. In Nieuw-Zeeland is er ook nog een WK, geloof ik, voor onder 20. En nu zit ik ook nog eens tot diep in de nacht aan de beeldbuis gekluisterd tijdens de Copa America.
Van een zomer- of winterstop is allang geen sprake meer. De voetbalkalender wordt twaalf maanden per jaar volgepropt met wedstrijden.
De finale van het vrouwen WK is 5 juli, een dag eerder speelt Ajax in Oostenrijk vriendschappelijk tegen Dinamo Kiev. Erg? Nee hoor, dat valt reuze mee. Het nieuwe voetballen is inherent aan nieuwe televisie, je bepaalt zelf waar je naar kijkt. De finale van het WK-20, Brazilië-Servië, is trouwens zaterdagochtend 07.00 uur Nederlandse tijd, zie ik, in een Nieuw-Zeelands rugby stadion. Veel heb ik helaas niet van dat toernooi meegekregen, anders dat Marcos Guilherme uitblinkt aan Braziliaanse zijde.

Copa America

Maar goed, de Copa America, want daar hadden we het over. En dan vooral ‘het nieuwe Brazilië’ onder de teruggekeerde bondscoach Dunga. (Ooit wilde ik mijn hond zo noemen, ‘Dunga’, maar dat werd tegengehouden door mijn vrouw. Met zijn nieuwe naam ‘Van Basten’, roepnaam: Bassie, kon zij beter leven.)
Een overtreffende trap voor de 7-1 nederlaag die Brazilië vorig jaar in eigen land leed tijdens het WK tegen Duitsland is er niet, toch was de schande na de 1-0 nederlaag deze week tegen Colombia enigszins vergelijkbaar. De Brazilianen waren juist met nieuwe moed naar het Zuid-Amerikaanse kampioenschap gekomen. Onder Dunga was de
ploeg al tien (vriendschappelijke) wedstrijden ongeslagen toen ook nog eens de eerste groepswedstrijd op de Copa America, tegen Peru, met 2-1 werd gewonnen.

Opstelling

Laten we de opstelling (1-4-2-3-1) van de Brazilianen er eens bij pakken.
Jefferson; Dani Alves, Miranda, David Luiz en Filipe Luiz; Elias en Fernandinho; Willian, Fred en Neymar; Tardelli.
Wat meteen opvalt: twee spelers uit de basis hebben in Nederland gespeeld, Diego Tardelli (PSV) en Filipe Luiz (Ajax). Voor de tweede wedstrijd, met 1-0 verloren van Colombia, wijzigde Dunga zijn elftal op twee posities, Thiago Silva verving David Luiz in het centrum van de verdediging. En Firminio kwam voor Diego Tardelli. Zonder veel succes.
Er zijn verzachtende omstandigheden. Zo moet Brazilië het op de Copa America doen zonder Oscar, die na overleg met Chelsea-coach Mourinho niet werd geselecteerd. Misschien had de trainer van Barcelona ook zo wijs moeten zijn. Na een loodzwaar seizoen lijkt het vuur namelijk langzaam te doven bij Neymar, die zich door de Colombianen dermate liet provoceren dat hij een rode kaart kreeg. Een georganiseerde actie, zei Dunga na afloop. Maar het was toch echt Neymar die zich niet wist te beheersen.
Goddelijke Kanaries, maar nu even niet.

Oorlog

“Colombia liet zien dat het een ervaren ploeg is,” zei Dunga. “We raakten verstrikt in hun provocaties en vergaten te voetballen. Maar we kunnen geen oorlog voeren, we moeten ons juist focussen op wat we het beste kunnen, dat is voetballen.” Dat Brazilië meer overtredingen maakte dan Colombia (20 om 19), liet hij voor het gemak maar even onvermeld.
Het zijn geen goede voortekens voor de allesbeslissende, laatste poulewedstrijd, die Brazilië moet winnen van Venezuela om door te gaan naar de kwarfinales. Zonder Neymar, de absolute sterspeler van dit team. En tegelijkertijd misschien wel het grootste probleem. De irritatie van Neymar over de onkunde bij zijn collega’s komt steeds meer aan de oppervlakte, de manier waarop hij Tardelli en Fred wegduwde bij een vrije trap tegen Peru was misschien wel het meest illustratief.

Afhankelijk

Aan de andere kant wordt Brazilië steeds afhankelijker van Neymar’s doelpunten. Wie ze tegen Venezuela moet gaan maken is vooralsnog een raadsel. En tegenstanders zoals Colombia weten ook vaker: schakel Neymar uit en je schakelt Brazilië uit. Zonder hem heb je geen Kanaries meer, laat staan Goddelijke.
Bondscoach Dunga werd na het mislukte WK vooral aangesteld om de rust terug te brengen. Maar afgaande op het spel van zijn ploeg tijdens de Copa America kan hij morgen zomaar weer met 7-1 verliezen van Duitsland. De puinhopen zijn nog even groot.
En de balt? De bal rolt vrolijk door.
@MJvdHeuvel

Mijn gekozen waardering € -

Sportcolumnist