Karim Benzema, de spits van Real Madrid en het Franse nationale elftal, is aangeklaagd wegens poging tot afpersing van collega-international Mathieu Valbuena. Voor de rechter zei Benzema donderdag dat hij alleen maar wilde helpen. Verslaggever Mark van den Heuvel is ook wel eens een gansta-rappende voetballer tegengekomen, in Londen.

STEUN RO

Karim Benzema deed keihard alsof zijn neus bloedde, beantwoordde volledig aan het beeld dat we al een tijdje van hem hebben: hij is gaan geloven in zijn eigen onaantastbaarheid. Dat is waar de evolutie van de edele voetbalsport ons in 2015 heeft gebracht: een international van Frankrijk (Karim Benzema), die als tussenpersoon heeft gefungeerd in de afpersing van een collega-international (Mathieu Valbuena) en voor de rechter zegt dat ie alleen maar wilde helpen.

Diepe zucht…
Het is van een lachwekkende treurigheid allemaal, ware het niet dat Benzema niet alleen zichzelf, maar ook de clubleiding van Real Madrid in ernstige verlegenheid heeft gebracht, zowel in moreel als sportief opzicht. Er van uitgaande dat Benzema op non-actief wordt gesteld door de club die zich ook wel de ‘Koninklijke’ noemt, rijst namelijk meteen de vraag: wie moet de doelpunten dán gaan maken?

Klaas-Jan Huntelaar

Het is alsof een ‘oude jeugdvriend’ van Klaas-Jan Huntelaar zegt dat hij (via weer drie andere vrienden) een compromitterende sekstape van Wesley Sneijder in handen heeft gekregen en dat KJ dan tijdens een trainingskamp van Oranje even tegen Wes gaat zeggen dat ie maar beter kan betalen.

Op dreigende toon, ook dat nog. Te gek voor woorden natuurlijk. Je denkt dat het niet kan, maar het kan dus wel. Niks is wat het lijkt en al helemaal niet op de top van de apenrots waar figuren als Benzema zich volledig veilig wanen.

Benzema had Valbuena een gunst willen bewijzen, zei hij donderdag voor de rechter in Versailles. Hij had Valbuena juist willen waarschuwen. En dat,  terwijl de advocaat van Benzema, een zekere Sylvain Cormier, enkele uren eerder nog categorisch ontkende dat zijn cliënt ‘ook maar iets’ met de afpersingszaak te maken had.

Veel plezier met de rest van je carrière Sylvain!

Didier Deschamps

Benzema werd donderdagochtend, na een verhoor van 28 uur, weer op vrije voeten gesteld. Hij is door bondscoach Deschamps niet geselecteerd voor de naderende oefenduels tegen Duitsland (13 november) en Engeland (17 november), want herstellende van een blessure. Gevraagd naar de ‘affaire Benzema’ zei Deschamps slechts: “Laat ons werken aan gerechtigheid.” Mathieu Valbuena speelde woensdag nog wel met Olympique Lyon in de Champions League tegen Zenit, maar werd niet opgeroepen voor het Franse elftal, volgens Deshamps om ‘psychologische redenen’.

Zelf ben ik ook wel eens met een zogenaamde gangsta-rappende-voetballer in aanraking gekomen, bij het Londense Tottenham Hotspur. Een speler, die zijn eigen ploeggenoten angst inboezemde door bijvoorbeeld met een doorgeladen pistool in de kleedkamer te verschijnen. Vechtpartijen waren aan de orde van de dag, maar zelfs een ervaren manager als ‘Arry’ Redknapp negeerde alle signalen, blijkbaar ook niet helemaal gerust op een goede afloop. Nee, ik noem geen namen, maar de speler in kwestie staat tegenwoordig onder contract bij het Franse Saint-Étienne. Voor het geld, zei hij in een recent interview, niet omdat hij het voetballen nou zo leuk vindt. Dat stond er echt.

150.000 euro

Ik denk dat we hem in dezelfde categorie als Karim Benzema kunnen onderbrengen, samen met al die andere hippe, stoere, ondergekalkte, bad boys van de internationale voetbal. Natuurlijk, de ideale wereld is géén wereld vol ideale schoonzonen. Een beetje rebellie komt creativiteit én teamspirit alleen maar ten goede. Maar een ploeggenoot afpersen – naar verluidt voor het luttele bedrag van 150.000 euro, een schijntje voor de aanvalsleider van Real Madrid – is weer van een volstrekt ander uiterste.

Wat ook niet echt in het voordeel van Benzema pleit: de onderhandelingen tussen de afpersers en Valbuena zouden voortaan alleen nog maar via hem verlopen. Officieel wordt Benzema nu verdacht van ‘medeplichtigheid aan poging tot afpersing’ en lopende het onderzoek mag hij van de rechtbank in Versailles geen contact meer hebben met Mathieu Valbuena.

Alsof ie daar de ballen voor heeft, om tegen Valbuena te zeggen dat hij er spijt van heeft want dat heeft ie natuurlijk helemaal niet. Hij betreurt waarschijnlijk alleen maar dat hij zijn gansta-spelletje niet slimmer heeft gespeeld.

Gelukkig hep ieder nadeel ook z’n voordeel, zoals een oude voetbalwijsheid luidt. Want de zoektocht naar een opvolger voor Sepp Blatter kan worden gestaakt. Karim Benzema is de meeste natuurlijke nieuwe FIFA-baas. Liegen, bedriegen en denken dat je overal mee weg kan komen; de spits van Real Madrid en het Franse elftal doet het allemaal.

@MJvdHeuvel

 

Sportcolumnist