Sportcolumn: Lionel Messi is ook al een uitstekende verliezer

Chili won de finale van de Copa America van Argentinie, na strafschoppen en een doelpuntloos gelijkspel. Na de verloren WK-finale opnieuw een gemiste kans voor Lionel Messi dus. Hoeveel houdt hij er nog over?

In Barcelona zit het wel snor, maar hoe lang gaat het duren voordat Lionel Messi ook met Argentinië een grote prijs zal winnen? Die vraag dringt zich op na de verloren finale in de Copa América (0-0), thuisland Chili won vannacht het toernooi na strafschoppen. Messi was de enige Argentijn, die raak schoot vanaf elf meter. Ploeggenoot Higuain werd aangewezen grootste zondebok.
Na het demasqué van de voetballers die zich Goddelijke Kanaries noemen – eerst tijdens het WK voor eigen publiek en nu ook tijdens de Copa América – lag de Zuid-Amerikaanse titel voor het grijpen, zo leek het, maar waar Messi en co. zwaar favoriet waren, gingen de genadeloze Chilenen gingen er met alle glorie vandoor.

Onzalige discussie

In de, verder volkomen onzalige, discussie over wie nou eigenlijk de allerbeste voetballer ooit is, wordt over Messi gezegd dat hij eerst maar eens een wereldtitel moet winnen, om zich te kunnen meten met jongens als Pelé en Maradona, dan praten we daarna wel weer verder. Nou, dat moment laat dus nog even op zich wachten. Over drie jaar misschien, in Rusland, dan is Messi 31 jaar. Toch ook alweer. Maar dat is wellicht wel zijn laatste kans.

Precies tien jaar geleden, in 2005, won Messi het WK -20 met Argentinië. En in 2008 veroverde won hij de Olympische titel, maar met de A-ploeg wacht hij nog altijd op zijn eerste grote prijs. De drie belangrijke finales die hij speelde – de Copa América in 2007, de WK-finale in 2014 en nu dus weer de finale van de Copa América – gingen allemaal verloren.

Lavezzi

Geen paniek, komt allemaal goed, zei de Argentijnse internatioal Lavezzi, na afloop van de verloren finale. “Op een zeker moment gaat Leo prijzen winnen met Argentinië. Wij waren er van overtuigd dat dit toernooi een uitgelezen mogelijkheid was, maar het mocht helaas niet zo zijn. Opnieuw zitten we met een bittere nasmaak. En dat doet pijn. Maar ik denk dat we op dezelfde weg moeten doorgaan. Dit is een prima groep. We missen alleen net dat laatste stapje als we iets kunnen bereiken.”

Het is een regelrechte kwelling, zei ploeggenoot Javier Mascherano (31), die in totaal nu drie finales om de Zuid-Amerikaanse titel met Argentinië verloor. Het woord dat hij gebruikte om zijn gemoedstoestand te omschrijven was, vrij vertaald is het Engels, ‘torture’. “Ik was op zoek naar succes, wilde feest vieren in dit shirt, maar in plaats daarvan heb ik  moeten lijden,” zei Mascherano. “Het is een groot verdriet.”

Generatie

De vrees dat de huidige, talentvolle generatie met lege handen blijft staan wordt steeds groter, 22 jaar na het laatste grote succes van de Argentijnen (Copa América, 1993). Messi speelde in de finale zijn minste wedstrijd van het toernooi, met slechts 63 balcontacten. Gefrustreerd en behoorlijk geïsoleerd aan de rechterkant van het veld, was hij niet de inspiratiebron waar de hartstochtelijke, Argentijnse hoop op was gevestigd. Als het er echt om gaat, geven de grote Argentijnse sterren niet thuis, dat is toch wel de belangrijkste les van de Copa América 2015.

Natuurlijk krijg dit Argentijnse elftal, met Messi, Aguero en Di Maria, ongetwijfeld nieuwe kansen. Maar zaterdagnacht zullen ze zich serieus even hebben afgevraagd of hun moment ooit nog zal komen…

En ach, nu hebben de Chilenen hun allereerste Copa in de prijzenkast staan. Dat is ook wat waard.

@MJvdHeuvel

 

Mijn gekozen waardering € -

Sportcolumnist